Норвегия се присъединява към икономическите санкции към Русия

Правителството на Норвегия е решило страната да се присъедини към санкциите на Европейския съюз срещу руската икономика, въведени на 31 юли, съобщава пресслужбата на министерството на външните работи в Осло.

Според външния министър Берге Бренде "мерките са реакция на нарушаването от страна на Русия на фундаменталните принципи на ООН".

Решението за включване в санкциите срещу цели сектори е взето днес. Страната е член на НАТО, но не и на ЕС, и от самото начало на конфликта в Украйна подкрепя обвиненията срещу Москва, че е погазила основни принципи на международното право. Дори след трагедията с малайзийския боинг на 17 юли Русия "продължава да подкрепя дестабилизирането на източните райино на Украйна", се казва в официалното съобщение.

Норвегия, която е член на Европейското икономическо пространство, въвежда между другото и лицензиран износ за Русия на стоки и технологии за петролния сектор, включително плаващи сонди за проучване и добив на нефт и газ. Спира се и дейността на норвежки фирми и банки с руските Сбербанк, ВТБ, Газпромбанк, Внешекономбанк и Росселхозбанк.

Още преди това Русия засегна норвежкия износ на риба, рибни продукти и морски дарове с контрасанкциите от 7 август. По данни на руските митници през 2013г. този внос е възлизал на близо 1 млрд. долара.

Споделяне

Още от Свят

Защо Слави Трифонов скри имуществото си?