Норвегия се сдобива с най-високия дървен небостъргач в света

Норвегия е напът да построи най-високата дървена сграда в света, информира Франс прес. Дървото е възхваляван материал заради слабия климатичен отпечатък и (...) пожароустойчивостта си.

Кулата "Мйос" (Mjos) е разположена близо до езеро, чието име носи, на стотина километра от Осло, има 18 етажа и тази седмица подемен кран постави последната ѝ греда. Когато бъде завършена, тя ще е висока 85.4 метра.

Изборът на дървен материал позволява да се намалят емисиите от въглероден диоксид в сравнение с бетонна сграда, твърдят инициаторите на проекта.

"Да строиш с дърво - това е да помагаш да се диша в по-добър свят", се посочва в комюникето на бизнесмена Артур Бухардт. Той твърди, че е представил проекта, като се е вдъхновил от Парижкото споразумение за борба срещу климатичните промени.

За да разсеят евентуалните страхове, авторите на проекта уверяват, че сградата е конструирана така, че да устои на пожар: както пъновете не могат да се запалят без подпалка, така и огънят ще овъгли повърхностно дебелите греди, но няма да ги разпали, твърдят създателите на проекта. Освен това сградата е построена така, че са може да устои на много силни ветрове.

Откриването на кулата е предвидено за март 2019 година и тогава тя ще засенчи "Треет" (Treet) ("дърво" на норвежки), сграда, която се намира в западния норвежки град Берген и е висока 49 метра. Засега тя държи рекорда.

Новата сграда е трябвало първоначално да се издига на 81 метра височина, но накрая е получила няколко допълнителни метра с инсталирането на пергола на върха. Това ще позволи на норвежката кула да надмине сега строящата се със Виена сграда "ХоХо", чиято височина ще е 84 метра, но освен дърво в нея има и други материали.

В "Мйос" има апартаменти, вътрешен басейн, хотел, офиси, ресторант и общи пространства.

Според организацията с нестопанска цел Съвет за високите сгради и градско местоположение, която е специализирана в устойчивия градски дизайн има и други, още по-амбициозни проекти, които са в напреднал етап на реализация. Сред тях са кулата "Боабаб" в Париж (120 метра) и "Абебе корт тауър" в Лагос (87 метра).

Споделяне

Още от Бизнес