Норвегия ще дава на бежанците само 5-годишно разрешително за пребиваване

Норвегия ще дава на бежанците само 5-годишно разрешително за пребиваване

Норвежкото правителство предвижда да издава на лицата, получили убежище в кралството, само петгодишно разрешително за пребиваване, а след изтичането му да ги връща в родните им страни, ако ситуацията там се е подобрила. Това съобщи зам.-министърът на правосъдието на Норвегия Йоран Калмюр, информира днес норвежкият в. "Верденс ганг".

За да бъде издавано постоянно разрешително за пребиваване, ще е необходимо основанията за предоставяне на убежище да бъдат разглеждани повторно, уточни служителят. "Ако пък ситуацията в Сирия или Ирак през това време се подобри, бежанците от тези страни ще трябва да се върнат обратно", подчерта той.

Калмюр обясни също, че решението за връщане на даден бежанец в родината ще засяга и всички негови роднини, получили разрешителни за пребиваване с оглед събиране на семейството.

Коалиционното правителство на Норвегия, включващо две десни партии, замисля по-строги имиграционни правила не само за бежанците. Всеки чужденец, желаещ да получи постоянно разрешително за пребиваване, ще трябва да е живял вече в страната 5 години, а не 3, както досега.

По данни, публикувани в понеделник от норвежката служба по имиграцията, през 2015 г. се очаква в страната да бъдат подадени над 25 хиляди молби за убежище, а идната година - 30 хиляди при едва 11 500 молби през 2014 г. Според статистиката, Норвегия дава убежище на трима от всеки четирима кандидати.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Как да бъде увековечен художествено Бойко Борисов?