Норвегия ще дава на бежанците само 5-годишно разрешително за пребиваване

Норвегия ще дава на бежанците само 5-годишно разрешително за пребиваване

Норвежкото правителство предвижда да издава на лицата, получили убежище в кралството, само петгодишно разрешително за пребиваване, а след изтичането му да ги връща в родните им страни, ако ситуацията там се е подобрила. Това съобщи зам.-министърът на правосъдието на Норвегия Йоран Калмюр, информира днес норвежкият в. "Верденс ганг".

За да бъде издавано постоянно разрешително за пребиваване, ще е необходимо основанията за предоставяне на убежище да бъдат разглеждани повторно, уточни служителят. "Ако пък ситуацията в Сирия или Ирак през това време се подобри, бежанците от тези страни ще трябва да се върнат обратно", подчерта той.

Калмюр обясни също, че решението за връщане на даден бежанец в родината ще засяга и всички негови роднини, получили разрешителни за пребиваване с оглед събиране на семейството.

Коалиционното правителство на Норвегия, включващо две десни партии, замисля по-строги имиграционни правила не само за бежанците. Всеки чужденец, желаещ да получи постоянно разрешително за пребиваване, ще трябва да е живял вече в страната 5 години, а не 3, както досега.

По данни, публикувани в понеделник от норвежката служба по имиграцията, през 2015 г. се очаква в страната да бъдат подадени над 25 хиляди молби за убежище, а идната година - 30 хиляди при едва 11 500 молби през 2014 г. Според статистиката, Норвегия дава убежище на трима от всеки четирима кандидати.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа