Норвегия ще преразгледа случаи на отнети деца

Семейство Арнесеснс, чиито деца са върнати след преразглеждане на случая им, сн. ББС

Властите в Норвегия обявиха, че ще преразгледат редица противоречиви случаи на отнемане на деца от техните родители по решения на Норвежката служба за защита на децата (известна като "Барневернет" – б.ред.). Действията на властите са провокирани от разследване на ББС, фокусирано върху ролята на известен местен детски психиатър, осъден през тази година за сваляне на хиляди снимки с детска порнография от интернет.

В продължение на години 56-годишният психиатър Йо Ерик Бройн е играл важна роля при вземането на решенията за отнемане на деца от техните биологични родители и даването им за отглеждане на приемни родители.

През април тази година експертът бе осъден на две години затвор за притежаване на 200 000 снимки и почти 4000 часа видео с детска порнография. Пред съда бяха показани част от клипове, някои от които съдържаха кадри с изнасилвания на деца от възрастни мъже. Експертизите доказаха, че Йо Ерик Бройн е притежавал и гледал подобни материали в период от близо 20 години. През това време той е бил назначен за ключова фигура в "Барневернет".

На този фон разследване на ББС показа случая на норвежко семейство, чиито две най-малки деца са били отнети след ключовата намеса на въпросния психиатър. Отнемането на децата се е случило преди пет години.

Преди две седмици норвежкият съд върна децата на семейство Арнесенс. Службата "Барневернет" бе подложена на остри критики от множество експерти по детски грижи заради своите действия. Много експерти смятат, че част от децата са отнемани без адекватна преценка.

До този момент министерството на децата и равенството отхвърляше възможността за преразглеждане на всички решения на "Барневернет", взети с участието на Йо Ерик Бройн, съобщава ББС. През септември обаче Норвегия обяви, че това ще бъде направено, като казусите ще бъдат прегледани отново с участието на засегнатите родители.

"Ние ще преразгледаме всеки случай, за който това е възможно, но все още не можем да кажем за колко случая става дума", каза Борг Томтер, който е председател на контролния борд за детската грижа и здравеопазването. За последните десет години самият Томтер е участвал като експерт в решаването на между 50 и 75 случая, в които властите са сметнали, че има проблем с отглеждането на деца.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят