Норвегия спира да дава бежански статут на част от мигрантите, влезли от Русия

Норвегия спира да дава бежански статут на част от мигрантите, влезли от Русия

Норвежките имиграционни власти са престанали да разглеждат по същество молбите за предоставяне на убежище на мигранти от Близкия изток и Африка, пристигнали в Норвегия от Русия, за които е налична възможност да пребивават дългосрочно в Русия. Съответната законова промяна е била приета миналата седмица от парламента в Осло и е залегнала в инструкция до имиграционните служби и полицията, предаде ТАСС, като се позова на днешно съобщение на министерството на правосъдието и обществената сигурност.

В инструкцията, която влиза в сила от утре, се посочва изрично, че новата мярка се отнася преди всичко за кандидати за убежище, които имат руско гражданство, разрешително за постоянно пребиваване в Русия или дългосрочни/многократни руски визи.

По данни на норвежките имиграционни власти през тази година близо 5000 кандидат бежанци са пристигнали в Норвегия по т.нар. арктически маршрут през Москва, Мурманск и граничния град Никел. Това са предимно хора от Афганистан, Ирак и Сирия. Маршрутът през руския север е смятан от мигрантите за най-евтин и кратък за проникване в Европа.

Споделяне

Още от Европа