Норвегия удължи с 30 дни контрола по границите с Шенген

Норвегия удължи с 30 дни контрола по границите с Шенген

Норвегия удължава с 30 дни - до 14 февруари, въведения на 26 ноември контрол по границите с други страни от Шенгенската зона. Това заяви норвежкият министър на правосъдието и обществената сигурност Андерш Анюндсен, съобщиха осведомителните агенции в петък.

Новите мерки дават добри резултати и според Осло мнозина търсачи на убежище ще се откажат да търсят начин за проникване в Норвегия, защото по вътрешните граници на Шенгенската зона има граничен контрол, изтъкна министърът.

От края на ноември властите проверяват документите на пристигащите в Норвегия с фериботи от Дания, Германия и Швеция. Полицията прави проверки и на основните КПП-та по сухопътната граница с Швеция. Правителството още не е въвело граничен контрол по летищата и по останалата част от границата с Швеция, но не изключва тази възможност.

Кралството, което не членува в ЕС, но влиза в Шенгенската зона, предупреди Европейската комисия, че разглежда възможността да поддържа граничния контрол до средата на април.

Съседна Швеция, също започнала през ноември проверки на документите заради масовия приток на мигранти, въведе на 4 януари паспортен контрол, на който подлага всички пристигащи в страната с влакове, автобуси и морски фериботи. В отговор властите на Дания същия ден възстановиха режима на граничен контрол с Германия, като започнаха избирателни проверки по пътищата и граничните пунктове. Датските и шведските мерки са временни и ще действат до февруари, но може да бъдат удължени.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Докъде е проникнала руската шпионска и пропагандна мрежа в България?