Норвегия вдига ограниченията за пътуване за 20 страни без България

Норвегия вдига ограниченията за пътуване за 20 страни без България

Правителството на Норвегия съобщи днес, че от 15 юли отменя ограниченията за пътуване за над 20 европейски страни, в това число Франция, Германия и Великобритания, както и три от общо 21 провинции в съседна Швеция, предаде Ройтерс. България не е сред тези страни.

В Норвегия, която не е член на ЕС, но е част от Шенгенското пространство на свободно движение, в момента действат едни от най-строгите в Европа ограничения за пътуване заради пандемията от коронавируса.

Гражданите на Дания, Исландия и Финландия, както и живеещите в тях чужденци, имат право да влизат в Норвегия още от 15 юни. Те бяха първите, които получиха облекчения, след като в средата на март норвежките власти решиха да затворят границите, за да спрат разпространението на вируса.

Сред добавените днес в списъка са Испания, Гърция и Нидерландия. Този списък ще бъде преразглеждан на всеки 14 дни въз основа на данните за равнището на предаване на заразата и броя на приетите в болница.

България, Хърватия, Люксембург, Португалия, Румъния и Унгария ще останат в списъка на страните, за които ограниченията се запазват. За момента остават ограниченията и за страните извън Европа, както и за нечленуващи в ЕС държави като Русия, Турция и Украйна.

Пътници от страни, за които няма разрешение, нямат право на достъп с известни изключения, а норвежците, които се връщат у дома от такива страни, ще трябва да останат 10 дни под карантина.

До вчера в Норвегия, която е с население от 5,4 милиона души, са потвърдени 8954 случая на Covid-19, като 252-ма от заразените са починали.

Споделяне

Още от Коронавирус

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?