Норвегия забрани тютюнопушенето в барове и ресторанти

От 1 юни в Норвегия влиза в сила закон, който забранява тютюнопушенето във всички барове и ресторанти, предаде Ройтерс. Норвегия е втората страна в света след Ирландия, която въвежда такава драстична мярка.

Норвежкото правителство заяви, че целта на забраната е да се защитят хората, които работят в ресторанти и барове от тютюневия дим.

Пушенето е разрешено на открито и кореспондент на Би Би Си съобщава ,че все повече ресторанти изнасят маси по улиците за да приютят пушачите по време на дългите летни нощи в Норвегия.

През зимата обаче пушачите ще трябва да се борят с температурите далеч под нулата, а в по-северните райони дори да рискуват нападение от бяла мечка.

Тютюнопушенето в скандинавската страна вече е забранено на повечето обществени места, включително офисите и летищата.

В някои американски щати и градове - по-точно Ню Йорк и Калифорния - също са в сила подобни забрани, но Ирландия беше първата страна в света, която я въведе на национално равнище. Законът в Ирландия влезе в сила на 29 март и според властите почти повсеместно се спазва.

Ирландският закон предвижда глоби до 3000 евро както за собствениците на барове и ресторанти, така и за пушачите, които нарушават забраната. В Норвегия отговорност носят само собствениците. Ако допуснат някой да пуши в заведенията им, те трябва да плащат глоби в размер на няколко хиляди крони.

Правителството в Осло се надява, че чрез тази мярка ще накара част от пушачите да откажат вредния навик. Пушачи са 26 процента от възрастните норвежци. По данни на Световната здравна организация годишно пушенето убива 4,9 милиона души по света.

Споделяне

Още от Свят