Норвежката сьомга не е източникът на коронавируса на пекинския пазар

Норвежката сьомга не е източникът на коронавируса на пекинския пазар

Китайските и норвежките власти са стигнали до извода, че норвежката сьомга най-вероятно не е източникът на коронавируса, открит по дъски за рязане на пекински пазар, заяви днес норвежкият министър на риболова Од Емил Ингебригтсен, цитиран от Ройтерс.

След среща на китайски и норвежки официални представители двете страни са заключили, че източникът на епидемията не произлиза от рибата от скандинавската страна, каза той.

"Можем да разсеем несигурността и да възобновим износа на сьомга за Китай, който в момента е спрян", заяви министърът на видеоконференция.

Властите в Пекин още снощи опровергаха информацията, че източник на зараза от коронавирус в града е станала вносна сьомга.

Китайски специалисти не са открили следи от коронавирус в партиди сьомга, преди те да стигнат до пекинския пазар за продажба на едро "Синфади", съобщи вчера съветник в управлението по търговия.

Съветникът каза, че на територията на пазара са открити няколко места на зараза, но не са намерени следи от зараза в партиди сьомга, които още не са били изнесени за продажба на "Синфади".

По-рано китайските власти съобщиха, че при проверка на пазара са били открити следи от зараза по оборудването за рязане на морски дарове и в партиди вносна сьомга. След това на всички магазини и ресторанти беше наредено да спрат да предлагат такива продукти.

Огнище на зараза от коронавирус на най-големия пекински пазар "Синфади" в южния район Фентай беше установено миналата седмица. До момента са регистрирани над 100 заразени лица, повечето - работещи в търговски обекти и техни близки.

Столичните власти бяха принудени временно да затворят няколко важни търговски обекти, включително и в западните райони, защото те се оказаха в зона на повишен риск.

На 15 юни пекинската администрация въведе засилени мерки за контрол във всички жилищни комплекси, които в китайската столица са над 7000.

Споделяне

Още по темата

Още от Коронавирус