Норвежки депутат обяви българи, роми и французи за нежелани в страната си

Пер Сандберг: По този начин ще бъде спрян потокът от просия и престъпност

Норвежки депутат призова за затваряне на границата за българи, французи и роми. Заместник-председателят на норвежката Партия на прогреса Пер Сандберг призова полицията да не допуска в страната организирани групи от българи, французи или роми, защото се "знае от опит", че са особено склонни към престъпна дейност, предаде БНР, позовавайки се на АФП.

Сандберг е и депутат от групата на Партията на прогреса, която е популистка и антиимигрантска формация. Партията е основна опозиционна сила в местния парламент.

Предложението е направено чрез декларация, публикувана в интернет и озаглавена: "Три незабавни мерки, за да бъде спрян потокът от просия и престъпност".

Сандберг председателства правосъдната комисия в норвежкия парламент. АФП припомня, че норвежците оживено дискутират дали да се забрани просията в страната им.

През септември в Норвегия предстоят парламентарни избори и според последните анкети Партията на прогреса може да дойде на власт в състава на коалиция с Консервативната партия. Според норвежки медии в текста на Сандберг отначало са били посочени само ромите, но за да не създава впечатление, че твърде много ги очерня, депутатът е добавил французите и българите в списъка с нежелани нации, съобщава БТА.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Къде му е мястото на Бойко Борисов?