Норвежки депутат предлага Буш и Блеър за Нобелова награда за мир

Норвежки депутат е предложил кандидатурите на президента на САЩ Джордж Буш и британския премиер Тони Блеър за Нобелова награда за мир за 2004 година, съобщи норвежкият вестник Верденс ганг, цитиран от АФП.

Буш и Блеър трябва да бъдат възнаградени, задето взеха необходимото решение да предприемат войната в Ирак без да имат подкрепата на ООН, обяснява мотивите си Ян Симонсен, бивш депутат от Партията на прогреса, сега независим.

Според него тази война е спасила живота на хиляди хора и е предотвратила възможна катастрофа в Близкия изток. "Ако Саддам Хюсеин бе получил възможност да разработи атомна бомба и други оръжия за масово унищожаване, щяхме да станем свидетели на катаклизъм в района до пет-шест години", твърди норвежкият депутат.

Ян Симонсен е един от хилядите хора по целия свят - парламентаристи, министри, предишни лауреати и някои университетски професори, упълномощени да предлагат кандидати за престижната награда, която се присъжда по традиция в средата на октомври от норвежкия Нобелов комитет. Крайният срок за внасяне на кандидатурите за тазгодишната награда изтече на 1 февруари, така че предложението му се отнася за 2004 година.

По БТА

Споделяне

Още от Свят

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?