Норвежки министър подаде оставка заради фалшиви заплахи срещу него

Тур Микел Вара и приятелката му Лайла Анита Бертхойсен

Норвежкият министър на правосъдието Тур Микел Вара подаде оставка, след като полицията заподозря, че неговата приятелка е организирала акции за сплашване срещу двойката, за да имитира, че двамата са застрашени, предаде Франс прес.

"Това бе труден случай и твърде неприятен за мен . . . Наистина съжалявам, че нещата се развиха по този начин. Ще ни липсва неговият принос за (дейността на) правителството", заяви премиерът на Норвегия Ерна Солберг на обща пресконференция с Тур Микел Вара.

Петдесет и тригодишният политик престана да изпълнява функциите, свързани с поста му, преди две седмици, след като се разбра, че норвежките служби за сигурност разследват във връзка със случая неговата спътница в живота Лайла Анита Бертхойсен.

Вчера официално бяха повдигнати обвинения срещу нея.

"Последните седмици бяха трудни за мен и моето семейство. Решението (за оставка) е изцяло мое", заяви Тур Микел Вара, член на популистката дясна Партия на прогреса, заел министерския пост преди по-малко от година.

Миналата есен Лайла Анита Бертхойсен подаде иск срещу театрална трупа, разкрила подробности за жилищата на ред политици, по-специално за тяхното, в пиеса, целяща да изобличи хората, възползващи се от нарасналия според автора расизъм и сегрегация в Норвегия.

След това бяха извършени ред нападения срещу двойката, а полицията подозира, че зад тях стои самата Лайла Анита Бертхойсен.

През декември на сградата и кола отвън бяха изобразени пречупен кръст и думата "расист". На 2 март бяха повикани сапьори заради намерени заплашителни писма в пощенската кутия на къщата, съобщиха по-рано медиите. В тази връзка Лайла Анита Бертхойсен и премиерът Ерна Солберг разкритикуваха театралната трупа.

За временен министър на правосъдието до назначаване на титуляр е определен министърът на транспорта Йон Георг Дале, също от Партията на прогреса.

Споделяне

Още от Европа

Как оценявате кандидата на ИТН за премиер?