Норвежките власти не са нарушили човешките права на Брайвик

Норвежките власти не са нарушили човешките права на Брайвик

Норвежките власти не са нарушили човешките права на Андерш Брайвик, съобщиха световните агенции.

"Съдът реши, че Андерш Беринг Брайвик не е и не е бил подлаган на изтезани+я или нехуманно или унизително отношение", се казва в решението на апелативния съд в Осло.

По този начин той отмени решение на по-долна инстанция от 2016 г. на Окръжния съд, според което държането на Брайвик в почти пълна изолация в тристайна килия е "нехуманно и унизително отношение" според Европейската конвенция за защита на правата на човека и основните свободи.

Адвокатът на Брайвик изрази учудване от това решение на съда и заяви, че клиентът му ще обжалва пред Върховния съд, а ако и там не успее, може да се обърне към Европейски съд по правата на човека, съобщи Ройтерс, цитирана от БТА.

През 2016 г. Окръжният съд частично удовлетвори иск на Брайвик срещу норвежката държава за нарушаване на правата му, но не издаде конкретни препоръки към администрацията на затвора.

Решението остави недоволни и двете страни по делото и през януари апелативният съд разгледа едновременно две жалби - на норвежкото министерство на правосъдието и на адвокатите на Брайвик. Норвежката прокуратура настояваше, че особените условия, при които е държан в затвора, са обусловени от съображения за сигурност и не могат да бъдат кардинално промени. Той иска да може да разговаря с другите затворници.

През 2011 г. Брайвик уби 77 души.

Споделяне

Още от Европа

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?