Норвежкото разузнаване твърди, че Москва тренира удари по цели в Северна Норвегия

Норвежкото разузнаване твърди, че Москва тренира удари по цели в Северна Норвегия
Началникът на военната разузнавателна служба на Норвегия генерал-лейтенант Мортен Хага Лунде заяви, че военно-космическите сили на Русия миналата година са тренирали за нанасяне на удари по цели в Северна Норвегия, съобщи електронното издание "Индипендънт баренц обзървър”, цитирано от БГНЕС.
 
Генерал Лунде е обявил това в понеделник по време на лекция във Военното дружество в Осло.
 
"Преди по-малко от година, на 24 март, руски бомбардировачи извършиха тактически полет срещу съоръжения в град Вардьо. Бомбардировачите тренираха настъпателни действия преди да се върнат в базите си на Колския полуостров. В операцията участваха общо 9 самолета”, каза норвежкият генерал, цитиран от изданието.
 
Високопоставеният норвежки военен съобщи още, че през 2017 e имало поне още 2 подобни случаи. Лунде каза, че и през май м. г. руски военни самолети са тренирали нанасяне на удари по военна техника и съдове, включени в международни учения, в които Норвегия тогава е участвала.
 
В съответствие със стандартната процедура, срещу тях са били изпратени изтребители на норвежките ВВС, но не е имало нарушения на норвежкото въздушно пространство.
 
Норвежкият генерал посочи, че по време на руските учения "Запад 2017” ракетни комплекси "Искандер” са били прехвърлени в района на Мурманска област, който е на 40 км.от границата с Норвегия.
Споделяне

Още от Свят