Нощ на литературата в десет български града на 15 май

Десет български града ще се включат в нощта на литературата на 15 май, съобщи представителството на Европейската комисия у нас.

Това са Бургас, Варна, Велико Търново, Габрово, Перник, Плевен, Пловдив, Русе, София и Шумен.

Нощта на литературата на 15 май започва от 18 часа. На всеки половин час известни български личности ще четат откъси от издадени на български чужди автори. Това ще се случва в т. нар “гнезда”.

В София това са информационният център на Европейския съюз на “Московска” 9, където актьорът Иван Юруков ще чете избрани откъси от романа “Наш човек на мястото на събитието” от хърватския автор Роберт Перишич. Той не е избран случайно. Поводът е предстоящото членство на Хърватия в ЕС на 1 юли.

Другите места в София са Софийският университет “Св. Климент Охридски”, ЦУМ, “DaDa Cultural Bar”, Полският институт, градинката зад Руската църква, книжарницата ”Къща за птици”, Френският институт, Културно-информационен център – София, Чешкият център и Централна поща.

Карта и информация за местоположението на всяко “гнездо” може да намерите в специално издадени за събитието брошури, които ги има в изредените места.

Всеки слушател ще има възможност да събере печати от всички “читателски гнезда”.

В 21.30 ч. в Чешкия културен център чрез томбола ще бъдат изтеглени победителите, които ще получат за награда една от четените книги.

Нощта на литературата е международно събитие за засилване на културния обмен и взаимното запознаване с различни културни общности.

Допълнителна информация за проявите в останалите градове може да намерите на страницата на Нощта на литературата във фейсбук.

Споделяне

Още от Общество

Къде му е мястото на Бойко Борисов?