"Нощ на театрите" ще има в 11 български града

"Нощ на театрите" ще има в 11 български града

Над 150 събития са включени във второто издание на "Нощта на театрите", което се провежда тази събота. В него участват 11 български града.

Инициативата започва с "отворени врати" в Народния театър и в Софийската опера и балет. Разходки зад кулисите организират Драматичен театър "Никола Вапцаров" в Благоевград и Родопският театър в Смолян, който посреща нощта с факелно шествие.

Варненският драматичен театър е подготвил театрален маратон за малки и големи. Пловдивчани пък могат да присъстват на открита репетиция.

За много от събитията входът е свободен, а за други цените на билетите са минимални, за да може всеки да се докосне до театралното изкуство.

В инициативата се включват над 1500 творци, изявяващи се в различни театрални стилове. Те представят своите продукции на повече от 80 сцени в 11-те града - театрални зали, галерии, кина, клубове.

Програмата включва и премиерни заглавия, сред които са пиесата "Мечтата на Наташа" от Ярослава Пулинович. С нея се поставя началото на благотворителния проект "Театър на добродетелта". Приходите от него ще бъдат дарени на здравния фонд на Съюза на артистите в България.

Друг акцент е изложбата "Нощни персонажи", която предлага на вниманието на зрителите серия от фоторазкази, специално сътворени и селектирани от Симон Варсано. Част от тях досега не са показвани пред широката театрална общественост.

Ще бъдат изложени и фотоси от репетиционния процес на едни от най-обичаните представления в Народния театър, "Зад канала", Младежкия театър, "Сфумато" и др.

По време на първото издание на "Нощта на театрите", което се проведе през септември 2013 г. само в София, са се включили 20 000 зрители в рамките на 20-часовата програма. Това е мотивирало организаторите още във второто издание да излязат извън столицата и да пренесат "Нощта на театрите" и в други градове, сред които Пловдив, Варна, Стара Загора, Сливен и т.н.

Мероприятието е част от инициативата "Европейска нощ на театъра", която се провежда от 5 години. Зад идеята стои французойката Елеонора Роси, но пилотно проектът започва през 2008 г. в Хърватска - иницииран от Детски театър "Добрава" и театър "Шибеник".  Поетапно към инициативата се включват Босна и Херцеговина, Черна гора, Словакия, Австрия, Словения, Германия, Испания. От 2013 г. към инициативата се присъединява и България, Белгия и Чехия.

Споделяне

Още по темата

Още от Общество