Нощна партизанска акция унищожи творбата "В крак с времето"

Нощна партизанска акция унищожи творбата "В крак с времето"

Нощна акция на форум "Русия – България" унищожи една от малкото смислени прояви на гражданска позиция в България, след като през нощта срещу вторник изчисти Паметника на Съветската армия. В края на миналата седмица неизвестен артист "осъвремени" съветските войници от една от скулптурните композиции на монумента в комикс герои, а под тях изписа "в крак с времето".

Акцията по почистването бе обявена за сутринта, но представители на форума действаха по тъмно и в пълна секретност, за да избегнат гражданска съпротива. Действията им са били разрешени от областния управител на София-град, побързаха да обяснят от Столичната община, след като "твърдения в публичното пространство" обявиха, че местната власт е дала картбланш на партизанската нощна акция.

Почистването, реализирано от форум "Русия – България", превърна монумента в гротеска, тъй като след изтриването на един от изрисуваните герои -Супермен - останаха следи от червена боя, разплискана по статуята години по-рано.

Паметникът продължава да се "охранява" от малък кръг пенсионери. В същото време неизвестният творец се радва на мощна подкрепа в интернет. Социалната мрежа е залята от призива творбата му да бъде възстановена, продължават и исканията паметникът да бъде изцяло демонтиран. Вече е разпространено и упътване как това може да се направи, като се търси изпълнител.

Акцията е струвала на форум "Русия – България" около 1000 лева, съобщи председателят на организацията Светлана Шаренкова.

Свалянето на боята е започнало половин час след полунощ и е продължило до 7:00 часа.

"Видяхме, че във Фейсбук започват да се организират хора да се съберат сутринта, за да попречат на почистването, а това е последното нещо, което търсим – сблъсъка. Затова започнахме толкова рано с чистенето”, обясни Шаренкова пред "Фокус".

Столичният кмет Йорданка Фандъкова осъди акцията на форум "Русия – България", като заяви, че не приема и не одобрява действия през нощта за каквото и да било.

Фандъкова отбеляза, че няма нищо общо с каквито и да е "партизански действия” през нощта – било то рисуване, било то почистване.

Тя обясни, че паметникът на Съветската армия е държавна собственост, а разрешение за почистване в рамките на днешния ден е издадено от областния управител на София-град.

Ден по-рано обаче от Столичния инспекторат обявиха, че изчистването на паметника ще започне в 8.30 часа и ще струва 840 лева.

Фандъкова съобщи, че в момента се обсъжда бъдещето на целия парк и ще има конкурс за визията на това пространството.

Прокуратурата вече образува досъдебно производство за хулиганство срещу неизвестен извършител заради "осъвременяването" на паметника.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Нужно ли е писмено споразумение за новото правителство?