Нощните пътувания с автобус окончателно забранени в ученическите екскурзии

Парламентът наложи забрана на нощните пътувания с автобус по време на ученически екскурзии. Това стана с промени в Закона за туризма, които бяха приети окончателно в петък. 

Според измененията туроператорите и превозвачите се задължават да не предприемат пътувания между 20.00 и 7.00 часа и да осигуряват поне осемчасова нощувка на децата. Те трябва да посочват данни за годината на производство и за техническото състояние на превозното средство.

Преди това обаче туроператорите трябва да имат сключен договор с училището или детската градина, като документът трябва да бъде одобрен от регионалния инспекторат по образование.

Ако новите изисквания не се спазват, ще бъде отнеман лицензът на превозвача, а когато вината е на туроператора, ще му бъде налагана глоба от 10 000  лв.

Промените се правят три години след катастрофата край р. Лим в Черна гора, когато загинаха 12 деца от Свищов, които се връщаха от екскурзия. След трагичния инцидент забраната на нощните пътувания бе една от широко дискутираните мерки, които да гарантират сигурността на учениците по време на пътуване.

Споделяне

Още от България