"Нощните вълци" се сдобили с пропуски за строго охраняван молебен, отслужен от руския патриарх

Снимка: БНТ

Пропуски за строго охранявания храм-паметник Рождество Христово на Шипка са получили представители на българското поделение на руския рокерски клуб “Нощни вълци”. Те са били там за посещението на руския патриарх Кирил на 3 март. Това стана ясно от предаването "Вяра и общество" по БНТ, което излъчи кадри от вътрешността на слабо посетения заради извънредните мерки за сигурност този ден храм.

Т нар. Вълци присъстваха на благодарствения молебен по повод юбилейните тържества с участието с главата на Българската православна църква патриарх Неофит и главата на Руската църква Кирил, както и на президента Румен Радев.

Посещението на руския патриарх бе съпроводена с извънредни мерки за сигурност и многолюдна охрана, а полицейски служители посещаваха по домовете хора и ги предупреждаваха да не отправят заплахи към Кирил чрез Фейсбук.

Пред БНТ в събота Денчо Златанов, президент на рокерската организация обясни, че получаването на пропуск за храма било по проста процедура, достъпна за всеки гражданин, а именно - молба с посочване на ЕГН до общината в Казанлък. "Като български гражданин имам право да присъствам в българска църква. Това, че сме там, е божие дело", каза той и припомни, че Вълците са участвали и в молебена при всътпването в длъжност на президента Радев.

В отговор на въпроси Златанов уточни, че българското поделение на "Нощни вълци" харесва патриотичните прояви на руската организация. Той все пак уточни, че имали някои различия, например, не споделя лозунга "На небето е бог, а на земята - Русия".

Възникнал през май 1989 г. като първия в СССР клуб на любители на мотори, "Нощни вълци" има репутация на една от най-активните националистически структури, подкрепяни и финансирани от Кремъл. Нейният основател и лидер Александър Залдостанов - Хирург, е сред санкционираните от САЩ и Канада заради личното му участие в превземането на обекти на украинската отбрана и система за сигурност в Крим.

Споделяне

Още от България