Нощният риболов за любители става разрешен от 1 юни догодина

Нощният любителски риболов ще бъде разрешен от 1 юни 2013 г. За това се договориха на среща  в Русе в събота изпълнителният директор на Агенцията по рибарство и аквакултури Драгомир Господинов и представители на риболовни клубове от страната.

Нощният риболов ще бъде разрешен в общо шест вътрешни водоема - три в Северна и три в Южна България. Конкретните места ще бъдат определени след консултации между клубовете, които ще изпратят предложението си до агенцията. По река Дунав по тъмно ще се лови риба в осветените части на градовете Силистра, Русе, Свищов, Никопол, Лом, Видин и Оряхово. Местата ще бъдат обозначени със съответните табели и ще бъдат забранени за промишлен риболов.

От ИАРА ще разчитат на любителите да помагат в борбата с бракониерите. Именно на местата, където има най-много бракониерски набези, ще бъде позволено да се лови риба нощем. Самите риболовци са доволни от постигнатия компромис. Според тях проблемът с бракониерите е много сериозен и неслучайно любителите правят съвместни патрули с инспекторите на ИАРА.

Драгомир Господинов съобщи, че през тази година ИАРА е заловила над 600 км бракониерски мрежи, с които може да се застелят два пъти магистралите у нас.

Разрешението за нощен риболов във вътрешните водоеми ще бъде от 1 юни до 1 ноември, а по река Дунав – до 1 декември. То ще бъде дадено експериментално за една година и от него ще могат да се възползват близо 150 000 любители в страната.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?