Нощният труд става 0.15% от минималната заплата

Нощният труд става 0.15% от минималната заплата

Министерският съвет, синдикатите и работодателите са постигнали съгласие допълнителното заплащане за нощен труд да стане 0.15 процента от минималната работна заплата. Това означава, че от сегашните 0.25 лв. на час ще стане 0.915 лв. още през тази година.

Това съобщи министърът на труда и социалната политика Деница Сачева след среща в понеделник в Министерския съвет с президентите на КНСБ Пламен Димитров и на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов, в която са участвали и премиерът Бойко Борисов и  вицепремиерът Томислав Дончев.

Договорено е било Министерският съвет да внесе предложение за промяна в Наредбата за структурата и организацията на работната заплата в частта за заплащането на нощен труд. Предложението е то е свързано с размера на минималната работна заплата, за да не се налага всяка година да го договаряме и предоговаряме, каза Димитър Манолов. Той уточни, че има разбирателство за това с работодателите и "надявам се да няма проблеми и наредбата да бъде променена в тази посока".

"Беше доказано, че заплащането на нощния труд по никакъв начин не съответства на това, което се случва за държавата и, че е вреден за личния и социален живот на хората", допълни Манолов.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?