Нощно осветление прави Крушунските водопади още по-атрактивни за туристи

Нощно осветление прави Крушунските водопади още по-атрактивни за туристи

Екопътеката към Крушунските водoпади ще бъде осветена с мощни соларни лампи, което ще превърне туристическата атракция в още по-привлекателна за посетители. Това ще стане по европроект за 200 хил. евро, с които ще се изгради и туристически информационен център, съобщи във вторник кметът на община Летница Красимир Джонев, цитиран от БТА.

С парите ще се ремонтира горната част на екопътеката, която в момента не е в добро състояние. Ще се сложат и нови знаци, указващи всички забележителности в Крушуна. Идеята е двойно увеличение на туристите. През 2012 г. Крушунските водопади са били посетени от 200 000 души.

Крушунските водопади представляват най-голямата травертинова каскада на Балканския полуостров. Тя се състои от множество бигорови пещери и стъпала под формата на водопади. Те започват от надморска височина около 350 метра и свършват до надморска височина на около 130 метра. Водата, която формира водопадите, извира от пещера, намираща се в най-високата им част.

 

С промяната на сезоните дебитът на водата се променя, а оттам и цветът ѝ в зависимост от разтворения варовик. "Това е много интересен феномен, който се среща рядко", коментира кметът. В ранна пролет водата е тъмнозелена, през май става светлосиня, с напредване на летния сезон тя е кристално чиста и прозрачна, а в късна есен пак става тъмнозелена.

Споделяне

Още от България

Къде му е мястото на Бойко Борисов?