Нощта на най-грандиозната Суперлуна от 69 години насам

Вечерта на 14 ноември на небосклона ще изгрее най-грандиозната Суперлуна от 1948 г. насам. Спътникът на Земята ще изглежда 14 процента по-голям и 30 процента по-ярък от обикновено.

Небесното явление, на което ще сме свидетели този понеделник, е описано от американската космическа агенция НАСА като невероятно красиво. Причината за явлението е това, че от 69 години насам Луната идва най-близо до Земята. Скъсеното в планетарни мащаби разстояние между нашата планетата и нейния спътник ни кара да си мислим, че Луната е по-голяма и по-ярка, отколкото сме свикнали да я виждаме.

Освен това ще сме свидетели на допълнителния ефект ниско висяща Луна, дължащ се на това, че тя ще е близо до Хоризонта и ще изглежда оптически сравнима с обичайни обекти като къщи и дървета.

Същото явление ще се повтори на 25 ноември 2034 година.

"Когато пълнолунието съвпадне с най-близката точка до Земята, тогава ние ще я виждаме видимо по-голяма. В даден момент Луната застава в такава точка и в такова положение, че нейното разстояние е по-малко дори от тези 363 хиляди километра и тогава вече нейната светимост е по-голяма. Пълнолунието днес ще настъпи в 15.52 часа официално време, а Луната ще изгрее на нашия хоризонт в 17.20 часа", обяснява директорът на обсерваторията в Кърджали Агоп Узунбохусян, цитиран от БНР.

Очаква се Луната да се доближи до най-близката си точка до Земята около 16 часа българско време и ще може да се наблюдава малко след 17 часа, когато ще изгрее и по българските ширини.

По време на пълнолунието - в периода на интензивното взаимодействие между Слънцето и Луната максимално се натрупва и енергия. Затова много хора вярват, че явлението влияе върху ритъма им на живот и тяхното емоционално състояние.

"Суперлуна" не е астрономически термин. Научното название на явлението е перигрин, но Суперлуна е по-примамливо и се ползва от медиите, за да опишат момента, в който най-близкия ни небесен съсед е най-близо до нас.

Споделяне

Още от Общество

В каква роля си представяте Слави Трифонов след изборите?