Нощувките по Черноморието носят основните приходи в туризма

Нощувките по Черноморието носят основните приходи в туризма

Селищата в черноморските области Варна, Добрич и Бургас са предлагали близо 190 700 легла за туристите, сочат данни на Националния статистически институт (НСИ) за дейността на местата за подслон през първите девет месеца на годината, оповестен в петък.

Само за този период леглата в трите области са се увеличили с 8 хиляди бройки. От януари до края на септември, подслон в черноморските области са ползвали почти 1.85 млн.души, от които над 1.33 млн. души са били чужди граждани. Парите, които чуждите туристи са платили за ползване на леглата в трите области, са малко под 348.8 млн. лв. Приходите във Варненско, Добричко и Бургаско от всички туристи за деветте месеца на година са близо 404.2 млн.лв.

Общо постъпленията от леггловата база в страната от нощувки за 9-те месеца на тази година са над 596.1 млн.лв., показват данните от статистиката. Местата за подслон – хотели и квартири се увеличили с над 13.7 на сто спрямо същия период на миналата година, уточняват от НСИ. Леглата в тях обаче са се увеличили с над 8.3 на сто.

Споделяне

Още от Бизнес

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?