Носителят на "Оскар" Роберто Бенини ще снима комедия за войната в Ирак

Италианският актьор и режисьор Роберто Бенини се готви да снима филм за иракската война, съобщи ББС.

Действието във филма La Tigre e la Neve ("Тигър и сняг") ще се развива в Ирак през март 2003 г. - началото на водената от САЩ военна инвазия.

Независимо от сложната тема на филма, който трябва да излезе по екраните през 2005 -та, Бенини възнамерява да снима комедия.

Ролята на поета, който случайно е попаднал в Ирак, ще изпълни самият той.

"Фон на филма, естествено, ще бъде войната. Моят герой е пряко въвлечен в тези събития", заяви Бенини пред италианското радио Раи.

Той се надява хората по цял свят да могат да се сравнят с неговия персонаж. "Този възглед на света е необичаен. Това е една личност, която представлява всички хора по света", добавя Бенини.

В друго интервю - за телевизия Раи - Бенини разкритикува Запада за днешните насилия в Ирак.

"Шоуто принадлежи на Запада: всички онези, които правят такива неща в Ирак, са се учили на Запад, те не са хора на Изтока. Ние знаем колко силно влияние оказва Изтокът на хората, колко ние сме признателни на Изтока и колко харесваме всичките му хубави неща", казва режисьорът.

Бенини не за пръв път се опитва да разкаже чрез киното ужасни неща на лек език.

Той получи международно признание през 1998 г., когато излезе филмът му "Животът е прекрасен" - комедия за това, как по време на Холокоста италиански евреи преследват италиански фашисти и германски нацисти.

Филмът спечели три "Оскар"-а: Бенини стана най-добър актьор, а лентата все награди в категориите за най-добър чуждестранен филм и най-добър сценарий.

Споделяне

Още от Свят

Колко време давате на новия парламент?