Изследване на социолозите сочи:

Носталгията по СССР все още държи в плен руснаците

Западната демокрация в Русия се свързва повече с висок жизнен стандарт, отколкото с демократични ценности

Носталгията по СССР все още държи в плен руснаците

Все повече руски граждани предпочитат съветската политическа система пред сегашната, показват данните от януарска анкета, проведена руската социологическа агенция "Левада Център" и цитирана от Газета.ру.

На въпроса "Коя политическа система ви изглежда най-добрата", една трета от респондентите (36%) отговарят - съветската. Само 17% посочват сегашния политически модел, а демокрацията и западния модел подкрепят 22% от анкетираните.

В подкрепа на съветския политически модел и командно-административната икономика се обявяват представителите на по-възрастното поколение и на по-бедните слоеве на населението. Поддръжници на западната демокрация и пазарната икономика са преди всичко младите хора с висше образование.

Делът на руснаците, които изпитват носталгия по съветската политическа система, се е увеличил за една година от 29 на 36%, показват още данните от допитването. Едновременно е намалял делът на анкетираните, които искат в Русия да има демокрация от западен тип - от 29% през януари 2012 г. на 22% през януари тази година.

Що се отнася до препочитанията към икономическите модели, наблюдава се същата тенденция към олевяване - през януари тази година 51% от анкетираните смятат за по-правилна системата, която се гради на държавно планиране и разпределение. Спрямо миналата година привържениците на командно-административния модел на икономиката са се увеличили незначително (от 49 на 51%), докато тези, които подкрепят икономическа система, изградена на частната собственост и пазарните принципи, са намалели от 36 на 29%. Затрудняващите се да отговорят са една трета от запитаните (36%).

Според експерта от "Левада Център" Денис Волков, в резултатите няма нищо изненадващо.

"Ако проследим какви хора считат, че съветската система е по-добра, ще видим, че това са, разбира се, хора от най-високата възрастова група над 50-55 години - или 53% от подкрепящите тази система", казва той.

"От друга страна това са най-малко обезпечените хора, за които настоящето е непривлекателно и затова те предпочитат миналото. В Русия тези две групи често се пресичат - пенсионерите могат да бъдат едновременно и с ниски доходи. От тези, които казват, че не им стигат парите за храна, или им стигат за храна, но не и за дрехи - съответно 60 и 52% смятат съветската система за по-добра", отбеляза Волков.

За младите хора, по думите на експерта, като че ли и сегашната, и демократичната система са по-приемливи, защото те не правят особена разлика между двете.

"Хората с висше образование сочат по-често, че демократичната система е по-добра - ако средно така смятат 22% от анкетираните, сред тези с висше образование делът е 29%. От младите хора, които нямат висше образование, само 9% харесват западните модели на демокрация", казва още той.

Интересен е фактът, че хората, които имат високи доходи и нямат икономически трудности в Русия на Путин, колкото и да е странно, се отнасят по-добре към демократичната политическа система, отколкото към сегашната в Русия, посочва социологът.

"Но тук, смятам, ключово значение има не думата "демокрация", а "изразът по западен модел". Самата демокрация у повечето хора се асоциира със западните страни с високия жизнен стандарт, а не с това как там работят държавните институции", обяснява още Волков.

Ако се говори за предпочитания към икономическата система, то там е същото разпределение по възраст и финансов статус. По-възрастните хора като правило предпочитат система, основана на държавното планиране, както е при хората с по-ниско образование и с по-ниски доходи.

"Това е очаквано. Важното е, че най-разпространеният отговор, какъвто имахме при друго наше изследване, е: около 70% или абсолютното болшинство от анкетираните казват, че днес човек не може да преживее без подкрепата на държавата", казва още експертът на "Левада Център".

Споделяне

Още от Общество

Кой е най-добрият вариант след падането на кабинета "Петков"?