Нотариалната камара успокоява, че няма да има измами заради теча от НАП

Председателят на Нотариалната камара Красимир Анадолиев

Нотариалната камара успокоява гражданите да не се притесняват от измами, заради теча на информация с личните им данни от Националната агенция по приходите (НАП).


Председателят на Нотариалната камара Красимир Анадолиев каза пред БНТ, че хората могат да бъдат спокойни, че сделките, които минават през нотариусите се проверяват на всички нива.

Нотариусите имат връзка с базата данни на МВР, където се проверяват личните документи. Свързани са и с базата данни – население, така наречената справка по ЕГН в системата ЕСГРАОН, която се управлява от Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

При прехвърляне на автомобил, проверка на собствеността се прави и в КАТ.

Всяко едно пълномощно се въвежда веднага в информационната система и опитите за измами бързо се осуетяват, уверява Анадолиев.

"Нотариусът приема пълномощно, да речем, ако вие дойдете при нас с идеята да упълномощите дадено лице. Ние имаме близо от 8 години достъп до националния регистър за лични документи към МВР. Тоест, ние сме задължени да проверим самоличността ви, като при проверката визуално аз виждам лицето на съответния човек, който се е явил пред мен и знам, че това трябва да е притежател на съответната лична карта", разясни процедурата председателят на Нотариалната камара.

Камарата на нотариусите е осигурила достъп на всички банкови институции до тази система, така че те в момента могат и биха могли да проверят представеното пред тях пълномощно, каза още Анадолиев.

Въпреки предприетите мерки обаче и преди теча на информация от НАП има измами с имоти, продажбата на автомобили и дори теглене на милиони от банкови сметки на известни лица, като например случая с футболиста Мартин Петров.

В сряда от НАП съобщиха, че всеки ще може да направи проверка в новата електронна услуга, която ще бъде публикувана в сайта на агенцията веднага, след като експертите сравнят дали публикуваните данни не са били манипулирани.

Гражданите, чиито номера на валидна лична карта, датата на издаване и валидността ѝ е била неправомерно разкрита, в комбинация с трите им имена, ЕГН и адрес, ще бъдат лично информирани от НАП възможно най-бързо. Общият брой на тези граждани е 189, посочиха от НАП.

За всички останали физически лица, за които има незаконно разпространени лични данни, няма необходимост да сменят личната си карта, уточниха от приходната агенция.

Споделяне

Още по темата

Още от България