Нотариусите ще проверят имотите за тежести

Преди да изповядат сделка, нотариусите задължително трябва да правят проверка за тежести върху имота, обект на сделката, за възбрани, ипотеки, искови молби или други обстоятелства.

Това предвиждат предложения за промени в Закона за нотариусите и нотариалната дейност, внесени от депутата от "Атака" Николай Пехливанов. Депутатите от парламентарната правна комисия първоначално отхвърлиха предложенията, но най-вероятно ще трябва да ги прегласуват, след като председателят на парламента Цецка Цачева им върна проектозакона в четвъртък с мотивите, че "въпросът е много сериозен и има недоизчистени неща".

Предложенията на Пехливанов бяха внесени в комисията между първо и второ четене на промените в Закона за нотариусите, които предвиждат сделките с имоти да се разплащат по банков път. Според поправките в закона купувачите ще бъдат задължени да превеждат парите на специална сметка на името на избрания от двете страни нотариус или по външна за двете страни сметка, която се управлява от нотариуса.

“Ако проектозаконът беше гласуван в този вид, то това щеше да е емблематичен пример за потъпкване на интересите на милиони българи, за да се облагодетелстват нотариусите. В законопроекта в сегашния му вид има сериозни пропуски. В период на криза, когато броят на сделките с недвижими имоти драстично намаля и всички страни в процеса плащат висока цена за негативните икономически условия, нотариусите с определени текстове в закона не просто гарантираха своите високи приходи, но натовариха с допълнителна тежест българските граждани”. Така Пехливанов коментира мотивите си, които натежаха в полза на връщането за ново разглеждане на проектопромените в закона за нотариусите.

Според депутата всичко е можело да се избегне, ако по време на създаването на текстове се е търсел диалог не само с нотариусите, а с всички участници в процеса, ако проблемът е бил изследван в дълбочина и са били взети предвид различните гледни точки. "Липсата на активен диалог оставя у българските граждани усещането за задкулисни игри и преследване на групови финансови интереси", смята още той.

Първоначалната идея на депутатите от управляващото мнозинство беше чрез промените в закона да се изсветлят сделките с недвижими имоти и да се спре "прането на пари”.

Внесените за гласуване текстове обаче не гарантират постигането на тези цели, а дават много права и преференции на нотариусите, без да се защитава интересът на обикновените граждани, страни по сделката, смята Пехливанов.

Споделяне

Още от Имоти

Одобрявате ли промяната в стратегията на ваксинацията срещу Covid?