Ноутбук на Sony ще излиза с браузер Google Chrome

Ноутбук на Sony ще излиза с браузер Google Chrome
Браузерът Google Chrome вече ще бъде предварително инсталиран на ноутбуците Sony Vaio и ще пристига в комплект с всеки новозакупен лаптоп от линията. Новата форма на дистрибуция е резултат от споразумение между двете големи корпорации.

Това е първият опит на Google да форсира разпространението на своя браузер сред потребителите.

От Sony съобщиха, че това е първа експериментална сделка.

Засега браузерът ще бъде инсталиран само на персоналните компютри, които се продават в САЩ.

От Sony не дават статистика за продажбите на Vaio в Съединените щати, но компанията планира да продаде 6.2 модела от серията по цял свят в рамките на настоящата финансова година.

Брайън Раковски, който отговоря в Google за развитието Chrome, заяви, че браузерът се ползва от 30 млн. човека по цял свят, съобщи в. "Файненшъл таймс".

Делът на Chrome на пазара на браузери остава твърде нисък. Според различни оценки, година след неговото пускане, той е предпочитан от 2 до з.5 процента от интернет-потребителите.

Chrome е на четвърто място сред най-популярните браузери. Световен лидер на този пазар е Internet Exploler от Microsoft, който е предпочитан от две трети от потребителите. Второ место заема Firefox (една трета от световните потребители). На трето място е Apple Safari.

Доминацията на браузера на Microsoft се дължи на това, че той е единствената програма за сайтове, които са под операционната система Windows.

От Google заявяват, че количеството потребители не е толкова важно, а по-голямо значение има влиянието, което е оказала появата на Chrome за развитието на целия пазар на браузери.

След новообявената сделка със Sony се очаква Google да лансира по-хитроумни схеми за популяризиране на своята бъдеща операционна система, наречена също Chrome, която бе разкрита през юли. Тя ще е изцяло Web-базирана.

Споделяне

Още от Бизнес