Нов 10-процентен спад в цената на газа от юли

Нов 10-процентен спад в цената на газа от юли

Ново близо 10-процентно намаление в цената на природния газ от 1 юли очаква държавният снабдител "Булгаргаз", който обяви във вторник прогнозата си за тарифата през третото тримесечие на 2016 г.

Според предварителните изчисления на “Булгаргаз” природният газ от юли 2016 г. трябва да струва 281.08 лв. за 1000 куб. м (без акциз и ДДС). Това е намаление с 31.13 лв. спрямо сегашната цена или 9.97 %-. Поевтиняването се дължи на очакваните по-ниски доставни цени на природния газ през третото тримесечие на 2016 г., както и на по-ниския курс на лева към щатския долар, обясняват от дружеството. Окончателното му предложение с по-прецизни разчети обаче ще бъде внесено в Комисията за водно и енергийно регулиране на 10 юни.

С това се затвърждава тенденцията за спад на цената на синьото гориво, който ще се отрази както върху топлоенергията, така и върху електроенергията, произвеждана от топлофикациите по комбиниран начин. Поредното от началото на 2015 г. поевтиняване идва в момент, в който енергийният регулатор трябва да определи цените в сектора "електроенергетика" и по-ниските тарифи на газа ще допринесат за задържане на цената и на тока.

Споделяне

Още от Бизнес

В каква роля си представяте Слави Трифонов след изборите?