Нов 10% ръст на бюджетните заплати допусна Борисов

Пазарът и дефицитът на кадри изискват повишението, смята и финансовият министър

Нов 10% ръст на бюджетните заплати допусна Борисов

Очакваме да се увеличат приходите от борбата с контрабандата, така че догодина да можем с още 10% да вдигнем заплатите в бюджетната сфера. Това каза премиерът Бойко Борисов при откриването на  Десетия конгрес на КТ "Подкрепа” в петък. Финансовият министър Владислав Горанов допълни, че при сегашния дефицит на добре подготвени и квалифицирани кадри, вдигането на заплатите е неизбежно и пазарът го изисква.

Години наред ние рекламирахме България като място за инвестиции с евтината работна ръка, но това ни изигра много лоша шега, дойде време, в което трябва да се повишават доходите и ние максимално се стараем, каза Борисов.

От думите му стана ясно, че намеренията са вдигането на бюджетните заплати да стане с увеличените данъчни приходи, които ще дойдат от взетите мерки за борба с контрабандата. По-рано през деня премиерът представи нова система за видеонаблюдение по "пътя на горивата" от идването им на пристанище, през данъчния склад до крайния потребител. Засега тя може да следи само пристигането на танкерите с петрол, но се очаква да бъде надградена.

"Сутринта направихме съвещание в ГДБОП по горивата. Очакваме и тук да се увеличат приходите, за да можем догодина с още 10% гарантирано да вдигнем доходите. За това трябва да има спокойствие. Приходните агенции да събират парите, за да може да има какво да разпределяме“, каза Борисов пред представителите на синдикатите.

"Днес решихме как да повишим дохода на медицинските сестри от общинските болници с десет процента на два пъти", допълни той.

Има големи разлики в ръста на заплатите - хора, работещи в дигиталната икономика, увеличиха доходите си два и три пъти, а на други места те се вдигнаха с пет или десет процента и това е крайно недостатъчно, каза Борисов.

Тук двата синдиката са много добър коректив на правителството и на работодателите. При мен е имало 15 - 20 срещи на работодатели и синдикати и сме убедени, че за повишаване на доходите трябва по-мощна икономика. Самите работодатели схващат, че ако не вдигат заплатите, ще им избягат работниците, каза премиерът. Затова и кандидатстваме за членство в Еврозоната, допълни той.

Тази година БВП мисля, че ще стигне 116 млрд. лева, а преди десет години беше 50 млрд. лева - само така можем да вдигнем заплатите на всички, коментира още министър-председателят. Той призова синдикатите да следят дали увеличението на заплатите ще отиде при хората, които работят.

По думите му няма международно представена организация, която да не отчита напредъка по всички сфери, включително и мониторинговият доклад на ЕК по Механизма за сътрудничество.

Премиерът отбеляза, че за първи път износът на България към Германия надхвърля вноса. Според него сега е моментът тази инерция да се удвои и утрои, за да ги настигаме, защото тези разлики и парадокси в заплащането в различните сфери са факт.

Имаме шанса и трябва да бъдем разумни и умни да продължим да повишаваме доходите, ръста на икономиката и инвестициите, каза той и припомни, че още в първия ден на този мандат управляващите са заявили, че учителските заплати ще се увеличат и го изпълняват. "Никога толкова пари не са давани за училища, за да бъдат приведени в нормален вид“, добави той.

Трябва ни огромен работен потенциал, за да могат заводите да работят, и самите работодатели вече схващат, че ако не повишават доходите, ще им избягат работниците, каза премиерът.

Владислав Горанов посочи в речта си, че правителството и синдикатите имат работещ модел на двустранен диалог. "В страната ни в годините на прехода към пазарна икономика едновременно се изградиха моделите на бизнеса и моделите на синдикализма, а правителствата се научиха да планират и моделират политиките си, съобразявайки се с мнението на всички засегнати страни“, допълни той.

"Не винаги е лесно, но това означава, че моделът работи. Готов съм да направим дебат по всяка политика на правителството, за да изчистим неразбрани моменти“, декларира Горанов.

Споделяне

Още от Бизнес

Как оценявате кандидата на ИТН за премиер?