Нов акционер в "Еврохолд" и 80.5 млн. евро от борсата за сделката с ЧЕЗ

Сн. БГНЕС

Застрахователният холдинг "Еврохолд" е успял да привлече над 157 млн. лв. или 80.5 млн. евро чрез увеличението на капитала си през Българската фондова борса. Това е под очакваните 100 млн. евро, но с 24 на сто над търсеното финансиране за плащането на сделката за енергийните активи на чешката ЧЕЗ в България. В същото време срокът за приключването на плащането и преместено с месец - за края на юли, съобщиха от дружеството в сряда.

Емитирането на новите акции е довело нов акционер в холдинга, който става трети по големина дял от 9 на сто. Кой е той не се посочва, а само, че е "водещо в света американско дружество за управление на активи". Във вдигането на капитала е участвал и мажоритарният акционер "Старком Холдинг" на Асен Христов, който запазва контрола в компанията с над 50% участие в капитала. Финландският фонд KJK ("Кей Джей Кей") също е записал акции и остава втори по големина акционер с 9 на сто,

Публичното предлагане на нови акции на "Еврохолд" започна на 9 юни и бе удължено до 7 юли. Международни и местни инвеститори са записали и платили близо 63 млн. нови акции.

По този начин "Еврохолд" набира приблизително 24% по-голяма сума от необходимите собствени средства (65 млн. евро) за придобиването на дружествата на ЧЕЗ Груп в България. След регистрирането на новите акции общият им брой ще стане 260.5 милиона, а пазанрата капитализация на холдинга при текущата борсова цена ще достигне близо 650 млн. лв. (332 млн. евро).

Еврохолд предложи малко над 79 млн. нови акции, всяка с номинална стойност 1 лв. и емисионна стойност - 2.5 лв. Инвеститорите записаха и платиха около 80% от предложеното количество или 63 млн. броя. Мажоритарният собственик на холдинга - Старком Холдинг АД, е записал и платил близо 47 млн. нови акции. Водещо в света американско дружество за управление на активи ще подсили акционерната база на холдинга и практиките за корпоративно управление на дружеството, посочват от "Еврохолд".

Инвестиционният посредник "Евро-Финанс" АД беше водещ мениджър на публичното предлагане, а Renaissance Capital участваше единствено в качеството на финансов консултант на "Еврохолд".

Набраните средства от публичното предлагане ще бъдат използвани за сделката с ЧЕЗ, за която "Еврохолд" вече беше осигурил близо 90 млн. евро. От Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) отпуснаха 5-годишен заем на "Еврохолд" в размер до 60 млн. евро за покупката на дружествата от "ЧЕЗ Груп" в България. 26 млн. евро дялова инвестиция идва от базирания в Люксембург инвестиционен фонд - GEM Global Yield LLC SCS (GEM). Отделно холдингът възложи на американската банка JP Morgan да структурира дълговото финансиране за цялостното придобиване на активите на ЧЕЗ, оценявано на около 490 млн. евро.

Обявената цена на сделката бе 335 млн. евро.

ЕБВР пък оценява общите разходи на стойност 525 млн. евро. Причината е, че в по-голямата сума се включват средства и за инвестиционната програма, която трябва да изпълнява дружеството, покриване на стари заеми и откупуване на остатъчния пакет от акции в дружеството.

"Ще подкрепим инвестиционната програма на новите ни дружества в енергийния сектор и ще се фокусираме върху подобряването на рентабилността на холдинга и разширяването на застрахователния ни бизнес", коментира Кирил Бошов, председател на управителния съвет на "Еврохолд България" АД.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес