Нов акционер в "Норд Стрийм"

Нов акционер в "Норд Стрийм"

Холандската компания "Газюни" стана четвъртият акционер в изграждането на газопровода "Норд Стрийм", който ще свързва Русия и Германия по дъното на Балтийско море, съобщиха руските издания. Споразумението за включването на новия участник в проекта стана след подписването във вторник на споразумение между "Газпром" и "Газюни" в рамките на визитата на холандския премиер Ян Петер Балкененде в Москва. Сутринта той се срещна в Кремъл с президента Владимир Путин.

Съгласно споразумението "Газюни" ще получи 9 процента от проекта за сметка на дела на двамата германски акционери E.ON и BASF, чиито досегашни дялове ще намалеят от 24.5 на сто на 20 процента. "Газпром" не само ще запази мажоритарното си участие, но и ще придобие съответно 9 на сто от газопровода Balgzand Bacton Line (BBL), свързващ Холандия с Великобритания.

"Норд Стрийм" ще тръгва от руския град Виборг до германския Грайфсвалд, а до Холандия ще стига по системата от тръбопроводи в Германия. Първоначално се панираше тръбата да заработи през 2010 г., сега става ясно, че началото на прокарването на газопровода се премества за юли 2009 г., а доставките ще тръгнат не от 30 септември, а два месеца  по-късно, предава Интерфакс.

По-рано изданието "Коммерсант" писа, че "Газюни" е необходима на "Газпром" за получаването на политически гаранции за реализацциятана най-скъпия проект за строеж на газопровод в Европа.

Споделяне

Още от Бизнес