Нов антибиотик лекува само с една доза

До края на месеца американската фармацевтична компания Pfizer ще пусне на българския пазар антибиотик, чийто пълен курс на лечение се състои от една доза, съобщиха от фирмата във вторник.

България е първата страна, която ще направи новия медикамент достъпен и на  Стария континент. За първи път лекарството започва да се продава преди две години в САЩ.

Уникалното свойство на антибиотика да лекува само с една доза се дължи на специалните микросфери, в които е поставен. Те осигуряват максимална антибиотична атака на бактериите, които са причинили заболяването, още в самото начало на терапията.

Новият антибиотик може да се използва за лечението на леки и средно тежки инфекции на дихателните пътища като синузити, усложнения на хронични бронхити, възпаление на сливиците, фарингити, пневмонии.

Медикаментът се взема само по лекарско предписание. Антибиотикът се продава под формата на гранули, които се разтварят с вода и имат плодов вкус. Пациентът трябва да изпие готовия сироп  до 12 часа след приготвянето му. Лекарството се пие наведнъж, а ефектът от него се проявява в рамките на следващите няколко дни.

Споделяне

Още по темата

Още от България