Нов атентат потопи Волгоград в траур и отмени празненствата

Руският град е обхванат от паника след взрива на мъж смъртник в тролейбус , убил 14 души

Нов атентат потопи Волгоград в траур и отмени празненствата

Втори за денонощие терористичен акт в руския град Волгоград взе 14 жертви, а 27 души са ранени, след като в тролейбус в сутрешен час пик избухна бомба, предадоха световните агенции в понеделник. Това паникьоса жителите на града, които масово изоставиха градския транспорт, сред като предишния ден на жп гарата в града жена камикадзе погуби 17 души и също бяха ранени десетки хора.

 

Заради новата експлозия, причинена също от мъж камикадзе, властите в града отмениха публичните новогодишни празненства и помолиха жителите на Волгоград да не използват пиротехника в близките дни заради повишената терористична заплаха в региона. В града има засилено полицейско присъствия, проверяват се всички важни обществени сгради, транспортната инфраструктура и жилищни домове. Търговските центрове остават отворени

 

В областта е обявен петдневен траур. След атентата на железопътната гара в неделя бе обявен тридневен траур, който трябваше да започне на 1 януари и да продължи до 3 януари, но след втория взрив знамената в областта бяха спуснати наполовина още в понеделник. Над 600 души, сред които и живеещи във Волгоград чеченци, са дарили кръв за пострадалите при двете експлозии.

 

Атентатите стават само шест седмици преди откриването на Зимните олимпийски игри в руския курорт Сочи и се смята, че целта им е именно да провалят спортната проява, която вече се бойкотира от редица известни лица.

 

При експлозията в тролейбуса на място са загинали 11 души, двама са починали на път за болницата, а още един - в болницата, съобщават руските издания. Смята се, че сред загиналите са шофьорът и кондукторът на тролейбуса. В различни болници на града са настанени 27 ранени при новото терористично нападение.

 

Сред ранените има бременна жена и дете на една година, чието състояние е много тежко и родителите му не са установени. Възможно е те да са сред загиналите. Трима от ранените са с опасност за живота, заяви прессекретарят на руския министър на здравеопазването Олег Салагай.

 

Взривът е станал в препълнен с отиващи на работа хора тролейбус №15 в момент, в който тръгвал от спирка в центъра на Волгоград. От експлозията са избити стъклата на съседни сгради. По случая е образувано село срещу неизвестен извършител.

 

Смята се, че бомбата е с еквивалент от 4 кг тротил и е била около тялото на терорист-смъртник. Представителят на следствието Владимир Маркин не изключи възможността железопътният и тролейбусният атентати да са свързани. По думите му поразяващите елементи на двете бомби са идентични и дори е възможно взривните устройства да са изработени на едно и също място.

 

"Предварително може да се каже, че взривното устройство е било задействано от мъж, чието тяло е било разкъсано при експлозията и от останките му се изготвя генетична експертиза, за да е установи самоличността му", допълва Моркин.

 

Според следствието времето и мястото на атентата са подбрани специално заради това, че сутрин по този маршрут се возят много хора, сред които и студенти от близките учебни заведения.

 

Междувременно Итарфакс съобщи, че е установена самоличността на извършителя на атентата на жп гарата в неделя. По предварителни данни това е Павел Печьонкин от Волжката република, който се е присъединил към дагестанските бойци през 2012 г., когато приел исляма и сменил името си на Ансар Ар-руси. Преди това Печьонкин е работел като фелдшер в бърза помощ. В момента се правят ДНК-анализи.

 

От 29 декември във Волгоградска област действа "жълто" ниво на терористична опасност. Губернаторът Сергей Боженов обеща да се вземат допълнителни мерки за сигерността на града и да привлече специалисти по тероризъм. В понеделник във Волгоград е пристигнал шефът на Федералната служба за сигурност.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Докъде е проникнала руската шпионска и пропагандна мрежа в България?