Нов български софтуер може да диагностицира синдрома на внезапната смърт

Нов български софтуер може да диагностицира синдрома на внезапната смърт

Нов български софтуер може да диагностицира опасното заболяване, известно като синдрома на внезапната смърт. Синдромът на внезапната смърт, който е свързан с различни аномалии в сърдечната дейност, почти винаги се проявява без симптоми и води до летален край

Той често протича безсимптомно, в много малък процент от случаите се проявяват симптоми, а смъртта настъпва бързо и неочаквано. Освен това от него са застрашени не само хора с наднормено тегло, а и млади и физически активни хора, както и бебета. Трагичният край настъпва поради липса на кислород. Само у нас заболяването отнема живота на 20 души всяка година, а по света жертвите му са хиляди. Рискът се повишава през зимните месеци, тъй като минусовите температури като цяло влияят зле на хората, които имат проблеми със сърцето.

Макар и да не е широко разпространен, синдромът на внезапната смърт е изключително опасен, защото повечето от жертвите преди това изглеждат напълно здрави, а леталният край настъпва в рамките на секунди.

Международният разработчик на високотехнологична медицинска апаратура БТЛ Индъстрийз неотдавна създаде софтуер, който може да диагностицира заболяването при едно ЕКГ изследване. Това е от огромно значение за превенцията на тази смъртоносна болест, тъй като макар понякога да се проявяват симптоми като болки в гърдите, затруднено дишане и световъртеж, в 80% от случаите смъртта настъпва без никакви симптоми. Новият софтуер на БТЛ Индъстрийз позволява ранното диагностициране и навременно лечение.

Най-често причините за синдрома на внезапната смърт са свързани с хипертрофична кардиомиопатия (ХКМП) – заболяване на сърдечния мускул с асиметрично задебеляване на стената на лява камера, различни други вродени сърдечни дефекти или наличието на т.нар. синдром на удължен QT интервал – вроден дефект на йонните канали на сърдечните клетки.

До сега статистиката показва, че рискът от СВС се удвоява при второто дете и още веднъж при трето, както и че тютюнопушенето на майката по време и след бременност може да е причина за заболяването.

Често заболяването е наследствено. В много от случаите жертвите на това заболяване не са имали никакви оплаквания преди това. Синдромът е фатален, когато се съчетае със силно физическо натоварване, а сред жертвите му са популярни спортисти, включително футболисти от английското и испанското първенство.

Споделяне

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?