Нов банков данък ще поема бъдещи финансови кризи

Европейската комисия предлага да бъде създадена европейска мрежа от фондове за преобразуване на проблемни банки. Те ще се финансират с приходите от нов данък, който ще се плаща от финансовите институции.

Данъкът може да бъде налаган върху активите, приходите или печалбите на банките. Събраните средства няма да бъдат използване за спасяване на отделни трезори.

Целта е да не се допуска банковите фалити да бъдат за сметка на данъкоплатците или да дестабилизират финансовата система, съобщиха от пресслужбата на ЕК.

Идеята ще бъде дискутирана на предстоящия Европейски съвет, след което Европейската комисия ще представи идеите си на срещата на Г-20 в Торонто на 26 и 27 юни.

Предвижда се фондовете да представляват част от по-широкообхватна рамка, насочена към предотвратяване на бъдещи финансови кризи и укрепване на финансовата система. Средствата няма да се ползват за оздравяване или спасяване на банките, а само за осигуряване на организирана ликвидация на съответната неплатежоспособна институция и за запазване на стабилността на финансовата система.

Комисарят за вътрешния пазар и услугите Мишел Барние коментира, че "не е приемливо данъкоплатците да продължават да носят тежкото бреме на спасяването на банковия сектор“.

Според него те не трябва да поемат по-големия товар.

“Аз вярвам в принципа "замърсителят плаща“. Необходимо е да се изгради система, с която да се гарантира, че цената на бъдещи банкови кризи ще бъде плащана от финансовия сектор. Ето защо смятам, че от банките трябва да се поиска да участват във фонд за организиране на ликвидацията на проблемните банки, така че да се защити финансовата стабилност и да се предотврати лавинообразният ефект", заяви Барние.

Споделяне

Още от Бизнес