Нов баркод ще оскъпи цигарите, но едва ли ще свие контрабандата

Загубата за бюджета от нелегалната търговия е 190 млн. лв. през 2017 г.

Нов баркод ще оскъпи цигарите, но едва ли ще свие контрабандата

От май 2019 г. всяка кутия цигари в Европейския съюз ще има уникален сериен номер, по който ще може да се проследява целият ѝ път от производителя през дистрибутора до пункта, от който клиентът я е купил. Целта е превенция на контрабандата, но мярката може да доведе до поскъпване на легалните цигари и реално да предизвика обратния ефект. В същото време е съмнително дали ще се свие съществено делът на контрабандата, който у нас в момента е около 5.6 на сто при цигарите и над 70 процента при рязания тютюн.

Това стана ясно от дискусия, посветена на икономиката на нелегалната търговия с цигари.

Реално новото изискване ще създаде допълнително ангажименти и разходи за производителите и вносителите на цигари. Какви ще са необходимите инвестиции за внедряване на системата както от производителите, така и от дистрибуторите и търговците, зависи от големината на всеки от тях, обясниха от бранша пред Mediapool. Едни са разходите за производител с една или две фабрики в страната или в Европа, други са при големите цигарени концерни с редица производства в Европейския съюз. Доколкото обаче това са разходи за сметка на индустрията, те ще бъдат отразени в крайната цена на цигарите. Вероятно инвестициите ще бъдат вкарани в цената плавно, но при всички положения след влизането в сила на регламента ще има поскъпване. Още е рано да се каже какво ще е то, коментираха производители и вносители, с които Mediapool разговаря.

 

По-малък бандерол без цена

 

От Агенция "Митници" обаче предвиждат разходите на бранша за внедряването на баркодовете да бъдат в известна степен компенсирани. Планира се намаляване на сегашния размер на бандерола, чието отпечатване така ще се поевтини, а отделно от бандерола вероятно ще се махне цената на съответната марка цигари и така няма да се налага при всяка смяна на стойността ѝ да се печатат нови защитни знаци и да се унищожават старите, обясни Светослав Владимиров от Централно митническо управление пред Mediapool. Цената ще е указана върху самата опаковка на кутията и така ще е по-прегледно и за купувача, както препоръчаха и от Института за пазарна икономика (ИПИ), който е организатор на конференцията за цигарената контрабанда.

Владимиров поясни, че реално всички производители на цигари у нас имат готовност да започнат да отпечатват уникалните баркодове за всяка кутия, но се чака Агенция "Митници" да избере фирмата, която ще генерира тези номера и ще поддържа електронната система, в която ще проследява движението на продукцията до крайния купувач. Дистрибуторите и търговците освен това ще трябва да отбелязват в системата, че стоката е при тях. При произвежданите в Европейския съюз цигари ще се въвежда генерирания там номер, а ако продукцията е извън Европа, при влизането ѝ у нас ще се маркира.

Кой ще издава уникалните номера

Работна група в Агенция "Митници" в момента обсъжда дали да обяви обществена поръчка за избор на фирмата, издаваща уникалните номера, или да се обяви търг за получаване на концесия от такава българска или чужда фирма, обясни пред форума Владимиров.

Тази система ще позволи прецизиране на контрола върху вътрешния пазар на цигари, както и на външните пазари, особено в Турция, която твърди от години за контрабанден внос на произведени в България цигари.

Ефектът на тези мерки върху нелегалната търговия едва ли ще е голям, но ще даде възможност да се проследи пътят на законно произведените цигари у нас – дали са внесени от туристи за собствено потребление, дали са внос от съседни държави без да се плаща акциз и ДДС, или са от изцяло черния пазар. Около това становище се обединиха участниците в дискусията.

Да се регистрират машините за цигари

Според Петър Ганев от ИПИ, за преодоляване на нелегалното производство на цигари у нас трябва да се въведе и регистрация на машините и тази информация също да присъства в баркода на всяка кутия. В момента дори конфискуваните от митниците машини, които са произвеждали контрабандни цигари, се продават на търгове съвсем свободно, посочи той.

Друга препоръка на експертите е правителството да внимава с акцизната си политика и да не вдига акциза както за фабричните цигари , така и за алтернативните нагреваеми тютюневи продукти, които пробиват у нас и се очаква конкуренцията в този сегмент да расте. Ако се предприемат резки движения в данъчната политика при тютюневите изделия, може да нарасне нелегалният пазар, тъй като той се движи основно от финансови съображения, подчертаха от ИПИ.

Над 70% от рязания тютюн е нелегален

В момента нелегалният пазар на цигари у нас е 5.6 на сто, но ако в него се вкарат неуточнени фактори като потреблението на туристи и други, делът може да достигне 11 на сто, сочи анализ на изследване на "Алфа Рисърч", което бе представено пред конференцията. При рязания тютюн обаче нещата са почти изцяло "на черно". Макар че сегментът на рязания тютюн за свиване на цигари на българския тютюнев пазар е едва 4 на сто, между 70 и 80 на сто от него е нелегален. Затова от ИПИ препоръчват на властите засилване на контрола и в преработвателните предприятия в добавка към физическия контрол в цигарените фабрики.

Макар по време на дискусията да бе отбелязан същественият ръст на потреблението на нелегални тютюневи изделия в района на Плевен до 17 на сто, където се намира преработвателното предприятие на "Булгартабак" (в село Ясен), никой от участниците не се ангажира с коментар дали фирмата носи отговорност за това. От ИПИ посочиха, че предстоят допълнителни анализи на данните.

Основната причина за контрабандата при рязания тютюн си остава цената на легалните продукти. При средно пушени 16 цигари на ден и средна цена на законните цигари от 5.10 лв. на кутия, месечният разход при бандеролни изделия е 120 лв. Средната цена на контрабандните цигари е 3.50 лв., което прави 80 лв. месечно. При рязания тютюн месечният разход за легална продукция е 84 лв., а шест пъти по-евтино излиза безбандеролният тютюн, сочат още данните на "Алфа Рисърч".

Загубата за бюджета е 190 млн. лв. през 2017 г.

Реално легалният пазар на тютюневите изделия у нас е за 3.3 млрд. лв. годишно, от които 2.9 млрд. лв. влизат в хазната като акциз и ДДС. Те съставляват 10 процента от всички данъчно-осигурителни приходи в бюджета. Загубите за държавата от незаконната търговия през 2017 г. са около 190 млн. лв., посочи Петър Ганев.

Пазарът на нелегални цигари и тютюн у нас се оценява между 112-156 млн. лв., според изчисленията на ИПИ, откъдето изрично обръщат внимание, че сумата изглежда малка на фона на законния пазар, тъй като не включва данъците, формиращи 85 на сто от цената на легалните цигари.

Поскъпването на цигарите тласка пушачите в сивия сектор

Хората, които купуват нелегално цигари, знаят, че престъпват закона и лишават бюджета от приходи за социални дейности, но въпреки това по финансови причини предпочитат тази продукция, сочи още социологическото изследване. Според него поскъпването на цигарите не е фактор за отказването им, а за увеличаване дела на незаконния пазар. 51 на сто от участвалите 5200 пушачи в анкетната казват, че не биха преминали на контрабандни цигари дори и да се вдигнат цените на легалните, но 43 процента биха отишли в сивия или черния сектор. Най-рискови в това отношение са възрастните мъже с ниски доходи и ромите от малките населени места, сочи още изследването.

Ударен ръст на заловени нелегални пратки

Светослав Владимиров изнесе пред конференцията данни, че през 2017 г. в резултат на извършвания от митниците контрол са заловени над 37 млн. къса нелегални цигари и 16 хил. т рязан тютюн. За първите четири месеца на 2018 г. са хванати 33 млн. къса контрабандни цигари, а при рязания тютюн за петте месеца са задържани 34 хил. т.

Това се дължи на засиления контрол, отбеляза експертът. По думите му, след допълнителните проверки на граничните пунктове Лесово и Капитан Андреево натискът на цигарената контрабанда се е изместил на вътрешните ни граници с Европа.

Митническите власти очакват през тази година допълнителен ефект срещу цигарената контрабанда да дадат забраните за обяви на търговия с тютюневи изделия в интернет и за изпращането на тютюн и цигари по пощата или с куриерски фирми.

Петър Ганев коментира, че контрабандните канали на цигари и тютюн са свързани с нелегалния трафик на мигранти, но натискът върху пазара по тази линия в последно време намалява заради намалялата бежанска вълна.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?