Нов бунт срещу кмета Борисов за отваряне сметището в Суходол

На протест в неделя жители на Суходол заявиха, че няма да допуснат повторно отваряне на сметището. Десетки жители на столичния квартал изразиха несъгласието си със зам.-кмета по екологията Мария Бояджийска, която наскоро заяви, че Столична община е предприела действия за издаване комплексно разрешително за изграждане на сметище в Суходол. Недоумение буди фактът, че това става при обжалване на решения на общинския съвет, в които се дават правомощия на кмета да работи за отваряне на сметището, а съдът още не се е произнесъл, посочиха суходолци. Те не приемат да бъдат противопоставяни на останалите софиянци и обявиха, че протестът не е само срещу възможността за повторно отваряне на сметището, а и срещу властта, която настройва гражданите едни срещу други и не намира цялостно и окончателно решение на проблема.

На митинга имаше голям постер с образа на зам.-кмета Мария Бояджийска и думите ѝ “Отвори сметището”, а надписът отдолу гласи “Мара отварачката-2” по аналогия с фолк певицата, прочула с реклами за бира.

Протестиращите от Суходол бяха подкрепени от граждани на Иваняне, Мало Бучино и Банкя.

Зам.-кметът Бояджийска мотивира решението за отваряне на Суходол с обстоятелството, че до ноември се изчерпва квотата за извозване на балирани отпадъци в Карлово и Цалапица. Според експерти депото в Суходол има капацитет за отваряне на допълнителна клетка.

По време на митинга протестиращите излязоха с няколко предложения: да се организира научна дискусия за мястото на сметището, да се излъчи независим кандидат от Суходол за общински съветник на местните избори през есента, кварталът да бъде отделен като автономен и дори да бъде изваден от рамките на Столична община.

Тази седмица кметът на София Бойко Борисов обяви, че при одобрение от страна на Министерството на околната среда и водите, сметището, което бе закрито през октомври 2005 г.,  ще бъде отворено аварийно.

Споделяне

Още от България