Нов "бунт" в Египет, този път за сваляне на президента Морси

Египетският президент Мохамед Морси

Активисти в Египет започнаха нов "бунт" - този път срещу президента Мохамед Морси - и събират подписи с искане за свалянето му от власт, вместо да излизат по улиците. Кампанията, наречена "Тамарод" (на арабски - 'бунт'), получи масова подкрепа и е най-голямата мирна протестна акция срещу управлението на държавния глава, съобщава в петък агенция ДПА.

Започнала преди около две седмици, кампанията с петицията отправя призив за предсрочни президентски избори. Към неделя тя бе събрала над 2 милиона подписа в цялата страна. "Кампанията е част от народните движения на улицата и напомня, че революцията на младежта не е свършила", заявява пред агенцията независимият анализатор Камал Захир.

Организаторите на "Тамарод" имат за цел преди края на юни да съберат 15 милиона подписа - този брой ще е по-голям от получените от Морси гласове на миналогодишните избори. Президентът спечели с 13,2 милиона гласа - или 51,7 процента - срещу Ахмед Шафик, който бе последният премиер при сваления от власт бивш президент Хосни Мубарак.

На 30 юни, когато Морси ще направи една година във властта, активистите възнамеряват да вземат петицията и да протестират пред президентския дворец "Итихадия" в североизточно Кайро.

"Откакто той дойде на власт, обикновените граждани имат усещането, че нито една от целите на революцията не беше постигната ... Той не постигна нито сигурност, нито социална справедливост и показа, че е напълно неспособен и не може да управлява страна като Египет", се казва в петицията.

Захир смята, че кампанията е важна като послание за натиск върху правителството да промени "способите на управление, а не да пресъздава тези на стария режим". "От гледна точка на законите и конституцията подписите няма да доведат до нищо, но те си остават сериозно средство за промяна", казва той.

Ахмед Рами, който е член на Партията за свобода и справедливост (политическа формация, подкрепяна от движението "Мюсюлмански братя" и първа парламентарна сила в Египет), определя кампанията като "атака срещу избирателните урни". По думите му тя не зачита избора на хората и приетата на национален референдум през декември конституция.

Рами каза за сателитния канал Ем Би Си "Масър" тази седмица, че хората, които стоят зад кампанията, "не представляват революцията", а сегашното правителство работи за постигането на целите ѝ.

"Работим на улицата, работим с хората, няма да се провалим", каза говорителят на "Тамарод" Махмуд Бадър. "Хората ще застанат на наша страна и улицата винаги ще бъде решението и алтернативата".

Предизвикателствата пред Морси не спират да се увеличават наред със засилващите се проблеми със сигурността и икономиката в страната. Равнищата на престъпността се повишиха през последните две години.

Състоянието на страната във финансово отношение става все по-страшно, а през април делегация на Международния валутен фонд беше в Кайро, за да обсъди възможен заем в размер на 4,8 милиарда долара.

Проучване на частния Египетски център за изследване на общественото мнение (Басира) показва, че едва 30 процента от египтяните биха преизбрали Морси, ако се произведат избори скоро. Рейтингът на одобрение на президента бе 78 процента в края на първите му 100 дни на власт.

Въпреки че малцина египтяни очакваха Морси и неговите "Мюсюлмански братя" да решат бързо дългогодишните проблеми на страната, проточилата се криза започва да подкопава това, което остана от образа им на заслужаваща доверие алтернатива на Мубарак.

Тъй като кампанията разчита на самофинансиране, активистите ксерокопират петициите и ги носят по кафенета, предлагат ги за подписване от чакащи на светофари или на групи от хора по улиците. Те разполагат с 5000 доброволци. Живеещи в чужбина египтяни също изпращат свои подписани петиции на организаторите.

Кампанията получи подкрепа от опозиционния Национален фронт за спасение, както и от известни опозиционни фигури. В понеделник известният активист Ахмед Дума подписа петицията, докато беше зад решетките по време на съдебно заседание. Той е държан в клетка по време на заседанията на процеса срещу него за обида срещу Морси. Дума е първият активист, който е съден по това обвинение, след като нарече президента "престъпник". Други активисти и хора от медиите като известния сатирик Басем Юсеф бяха разпитвани по същото обвинение.

Сайед Фатхи, един от адвокатите на Дума, заяви, че се е подписал в кампанията, за да се покаже "тежкото състояние", в което Египет е изпаднал при управлението на Морси. "Всичко е свързано. Арестите се увеличиха, икономиката се влоши, а политическите свободи са в упадък", каза той. "Нито една от целите на революцията не беше постигната, нещата стават по-лоши и от времето на Мубарак".

По БТА

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Кой е най-добрият вариант след падането на кабинета "Петков"?