Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Нов чек за 4.5 млн. лв. за нереформираните "Напоителни системи"

Метрото и спортна зала в Пловдив взеха над 13 млн. лв.

0 коментара
Нов чек за 4.5 млн. лв. за нереформираните "Напоителни системи"

Финансово закъсалото от години и все подлежащо на реформи държавно дружество "Напоителни системи" получи нов чек от републиканския бюджет за 4.5 млн. лв. за забавени заплати, реши служебното правителство в сряда. Това е втори транш от държавния бюджет към фалиралата държавна фирма, след като в края на март кабинетът на Пламен Орешарски отпусна 15 млн. лв. Парите трябваше да стигнат до края на годината, а в дружеството да се направят реформи.

Общо нови над 28.2 млн. лв. раздаде служебният кабинет на фона на непрестанните твърдения за липса на пари в бюджета. Най-много пари получи Столичната община – 8 млн. лв. за строежа на метрото, защото се оказва, че новата отсечка до кв."Хладилника" е изпаднала от програма "Транспорт". За спортната зала в Пловдив се отпускат 5.6 млн. лв. за да може България да спечели домакинството на европейското първенство по волейбол през 2015 г.

БНТ получава допълнително 5 млн. лв., за да плати за разпространението си през мултиплекса, а президентската администрация – близо 1 млн. лв. допълнително. Бюджетите на двете ведомства бяха орязани от предишните управляващи.

"Напоителни системи" – загуба от близо 5 млн. лв. за три месеца

С мотива "не може да оставим хората без заплати", по думите на земеделския министър Васил Грудев, правителството отпусна нови 4.5 млн. лв. за 1844 служители в закъсалото държавно дружество "Напоителни системи".

Сумата е пет пъти по-малка от исканите 19 млн. лв., но е учудващо и решението за отпуснатите пари, заради последната финансова инжекция от държавата от 15 млн. лв. в края на март, които трябваше да стигнат до края на годината.

Тогавашният премиер Пламен Орешарски отпусна средствата с условието, че на "някое от следващите заседание" на правителството ще бъдат направени структурни промени в дружеството. Аргументът е, че по този начин "не може да се продължава, ако трябва да ги направим държавни служители", заяви Орешарски на заседанието на 26 март, става ясно от стенограмата на правителството.

За да бъде дотирано дружеството периодично от държавата, дори беше променен Законът за водите през март, с които на "Напоителни системи" беше възложено да отговаря за "защита от вредното въздействие на водите на територията на цялата страна". Последвалите наводнения в различни части на страната и особено това в Мизия показаха, че държавното дружество не изпълнява тази своя функция.

Съществуването на "Напоителни системи" в сегашния вид показва, че то все повече заприличва на наливане на пари в бездънна яма по примера на "Кремиковци" преди години и на БДЖ в сегашно време.

Финансовите резултати на компанията потвърждават това, като само за второто тримесечие на годината загубите на "Напоителни системи" надхвърлят 4.8 млн. лв. От публикувания отчет на дружеството на страницата на Министерството на финансите става ясно, че с получените от кабинета "Орешарски" 15 млн. лв. са покрити частично дълговете, от които обаче остават още 6.16 млн. лв. Намалелите с над 60% приходи заради обилните валежи през тази година са основната причина за влошаване на финансовите резултати на държавното дружество, е посочил изпълнителният му директор Димитър Методиев.

В същото време обаче "Напоителни системи" имат претенции за дългове, които ние няма как да покрием, каза финансовият министър Румен Порожанов. Като пример той посочи дълг от 4.5 млн. лв. от 2009 г. за безплатна поливка, както и заеми от горските държавни предприятия за общо 7.5 млн. лв. Заради съмнителни харчове, в момента Министерството на финансите прави пълна проверка на изразходването на средства в "Напоителни системи".
 
За метрото до кв."Хладилника" – 8 млн. лв.

За строителството на метрото от станция "Джеймс Баучер" до кв. "Хладилника" в София правителството отпусна 8 млн. лв.

Изграждането на отсечката от 1.3 км започна в началото на август и по план трябва да приключи на 1 юни 2016 г. Изпълнител е обединение "Метро Черни връх 2013", в което влизат "Станилов", "Метропроект Прага" и "Джи Пи Груп", а цената на договора е 16.7 млн. евро.

Оказва се, че финансирането на отсечката не е осигурено по оперативна програма "Транспорт" нито за изминалия, нито за настоящия програмен период и в момента се строи изцяло със средства на Столична община. В същото време от 2003 г. досега държавата е подпомагала с между 10 и 25 млн. лв. годишно метрото като обект с национално значение. Единствено за 2014 г. до момента метрото е било без отпуснати средства, обясниха от Столичната община пред Mediapool.

За спортен комплекс в Пловдив – 5.6 млн. лв.

Кабинетът отпусна още 5.6 млн. лв. за довършване на строителството на спортната зала в Пловдив до края на годината, за да може да спечелим европейското първенство по волейбол за мъже през 2015 г.

Обектът се строи от "Главболгарстрой" и "Водстрой 98", които спечелиха търга в началото на 2013 г. с цена от близо 30 млн. лв.

Строителството на спортната зала на Пловдив започна през 2008 г. като публично-частно партньорство между общината и колоездачно дружество "Цар Симеон 1898". С настъпването на кризата проектът забуксува, а по времето на управлението на "воеводата" Славчо Атанасов, който беше в конфронтация с управляващите от ГЕРБ, строителството съвсем замря. Едва след като местните избори през 2011 г. бяха спечелени от Иван Тотев от ГЕРБ плановете за довършване на обекта бяха размразени от общината с финансовата подкрепа на държавата. Така през 2012 г. общината откупи частния дял в проекта, а под формата на допълнителни средства от държавния бюджет дойдоха още 30 млн. лв.

За БНТ, СЕМ и президента – над 6 млн. лв.

Правителството отпусна допълнително средства на БНТ, СЕМ и президентската администрация.

БНТ получава 5 млн. лв. за да плати за разпространението на телевизионните си програми чрез обществения мултиплекс.

Съветът за електронни медии получава допълнително 105 000 лв. за да прави мониторинг на доставчиците на медийни услуги.

За международната програма на президента се одобрени още 980 000 лв.

Над 4 млн. лв. за образованието

За обезпечаване на изпълнението на националните програми за средното образование през тази година бяха отпуснати допълнително над 4 млн. лв. Те ще бъдат преведени на общините като допълнителни трансфери за делегираните от държавата дейности. Средствата са осигурени за сметка на промяна в бюджета на Министерството на образованието.

Парите отиват за изпълнение на националните програми "Оптимизация на училищната мрежа", "На училище без отсъствия" и "Училището - територия за учениците".

Правителството одобри допълнително още 61 255 лв. за Министерството на културата. Средствата са за трансфери по бюджетите на общини за изплащане на стипендии на учениците от общинските училища, както и за стипендии или еднократно финансово подпомагане на учениците от държавните училища по изкуствата. Те са предвидени в централния бюджет като част от Програмата на мерките за закрила на деца с изявени дарби.

Кабинетът отпусна и 30 000 лв. на Министерството на труда и социалната политика. Средствата ще бъдат отпуснати на наследниците на загиналите при наводненията в Бургаска област в началото на септември. Еднократната финансова помощ е 10 000 лв. за всеки от починалите.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.