Нов черен рекорд в САЩ: Близо 2000 жертви за денонощие, заразените са почти 400 хиляди

Тръмп нападна СЗО като прокитайска и прехвърли към нея критиките срещу собственото му управление

Ню Йорк

САЩ регистрираха нов черен рекорд - 1939 жертви на коронавируса за денонощие. След относително затишие епидемията отново тръгна нагоре. Жертвите вече са близо 13 хиляди и страната се доближава до най-пострадалите - Италия (със 17 127 смъртни случая) и Испания (13 798 починали).

Заразените в САЩ представляват една четвърт от официално обявените случаи в света: 396 223-ма. Ръстът само за последното денонощие е 29 609 души, показват данните на "Джонс Хопкинс".

"Америка продължава да извършва повече тестове от всяка друга страна в света и според мен това е и причината да имаме повече случаи", каза президентът Доналд Тръмп.

По думите му става въпрос за 1.8 милиона теста на ден в страната.

"Убеден съм, че някои гъстонаселени държави имат много повече случаи от нас, но не ги обявяват", добави той.

Тръмп допусна, че САЩ вече достигат пика на епидемията.

От средата на миналата седмица САЩ съобщават всекидневно за над 1000 починали въпреки карантинните мерки, които отделните щати постепенно налагат.

Щатът Ню Йорк е основното огнище на епидемията в САЩ с повече от 5500 починали и 140 000 заразени, главно в град Ню Йорк, животът в който е почти замрял.

Болниците в страната изнемогават заради недостига на медицински персонал, респираторни апарати и други материали. Повечето щати обявиха рестриктивни мерки, но на места режимът остава свободен.

Пандемията е взела най-малко 80 142 жертви в 192 страни.

Тръмп: СЗО е прокитайска

Президентът Тръмп разкритикува Световната здравна организация, избирайки си нов политически враг за атакуване и заплашвайки да спре финансирането на тази водеща здравна институция в момент, когато смъртоносен вирус опустошава планетата, пише в. "Ню Йорк таймс".

Тръмп обвини СЗО, че не е била достатъчно агресивна в борбата с вируса и заяви, че ще бъде спряно изплащането на вноската на САЩ за организацията.

В действителност Тръмп се опитва да осъжда СЗО за същите пропуски, в които бяха обвинени той и администрацията му.

Здравни експерти заявиха, че публичните отричания на президента, че вирусът е опасен, са забавили реакцията на САЩ, което включва закъснели тестове и нескладиране на защитни приспособления, отбелязва вестникът.

Президентът изглеждаше особено ядосан на СЗО за изявлението ѝ, че не подкрепя решението му от 31 януари да ограничи някои пътувания от Китай заради вируса. По онова време организацията заяви, че "ограничаването на движението на хора и стоки по време на здравни извънредни ситуации е неефикасно в повечето ситуации и може да отклони ресурси от други действия", отбелязва "Ню Йорк таймс".

Тръмп иска още 250 милиарда долара стимули за малкия бизнес

Президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви, че ще поиска от Конгреса да одобри отпускането още 250 милиарда долара за стимулиране на малкия бизнес в условията на спряла икономика заради коронавирусната пандемия.

В момент когато Конгресът бърза да изготви следващия спасителен план, внезапното искане на Тръмп да бъдат прибавени 250 милиарда долара към току-що пуснатата програма за заплатите в малките компании създава нова конфронтация по въпроса за помощта, отбелязва Асошиейтед прес.

Министърът на финансите Стивън Мнучин заяви, че са необходими още пари за популярната нова Програма за защита на заплатите на стойност 350 милиарда долара, която заработи в петък миналата седмица, но бързо бе опустошена, след като компаниите се нахвърлиха на възможността за безвъзмездни на практика заеми до 10 милиона долара.

Целта е да продължи изплащането на възнаграждения на служителите, принудени да си останат вкъщи, припомня АП.

Заемите за тези компании могат да бъдат опростени, ако се използват за основни разходи и заплати, уточнява ДПА.

По думите на Тръмп програмата ще помогне американците да останат на работа и така да се допринесе за бързо и цялостно възстановяване.

Мнучин потвърди, че води разговори с лидерите на републиканците и на демократите за допълнителни 250 милиарда долара, за да се гарантира, че малкият бизнес ще получи парите, от които се нуждае.

Конгресът вече е приел три законопроекта за помощи във връзка с коронавируса, включително основния пакет от 2.2 трилиона долара, припомня ДПА.

Тревожна тенденция при чернокожите американци

В. "Вашингтон пост" пише, че коронавирусът заразява и убива чернокожи американци в тревожно висока степен, в обстановка на растящи искания да се съобщава расата на болните, хоспитализираните и умиращите от Covid-19.

Според анализ на вестника, в окръзи с преобладаващо чернокожо население степента на заразяване е тройно по-висока, а смъртните случаи - почти шесткратно повече, отколкото в окръзи с преобладаващо бяло население.

По-високият брой болни от диабет, сърдечни болести и белодробни заболявания сред чернокожите американци са добре документирани и те правят хората по-уязвими на това ново дихателно заболяване. Досега обаче никога не е имало пандемия, която толкова ярко да покаже тези разлики, отбелязва "Вашингтон пост", цитиран от БТА.

Хиляди пренебрегнаха здравните предписания заради първичните избори

Изборните бюра в американския щат Уисконсин затвориха след първото гласуване в САЩ в разгара на пандемията от коронавируса. Резултатите от тези спорни избори, включително двубоя за номинацията на демократите между Джо Байдън и Бърни Сандърс, ще станат известни чак след седмица, предаде Франс прес.

Хиляди хора със защитни маски, стараещи се да спазват нужната дистанция и преодолявайки страха си, се явиха пред урните в щата, чиито власти преди две седмици призоваха населението да си остане у дома.

Въпреки федералните здравни изисквания избирателите чакаха с часове на дълги опашки пред претъпкани изборни бюра, за да участват в определянето на претенденти за президентския пост на първичните избори, отбелязва Асошиейтед прес.

Хиляди други жители на щата си останаха вкъщи, тъй като не искаха да рискуват здравето си, дори след като републикански представители продължиха изборите по план на фона на нареждане хората да си стоят у дома.

Мнозина потенциални гласоподаватели, останали си вкъщи, обаче се оплакаха, че поисканите от тях бюлетини за гласуване чрез пълномощник така и не са пристигнали и това ги е лишило от възможността да упражнят демократичното си право на глас.

Джо Байдън се надява щатът да му помогне да нанесе нов съкрушителен удар на съперника си Бърни Сандърс в борбата за президентската номинация на Демократическата партия. 

Кой ще е победителят обаче може да е по-маловажно от решението на Уисконсин да разреши изобщо произвеждането на избори, което може да има сериозно отражение върху следващите първични избори и дори върху президентските избори през есента. 

Споделяне

Още по темата

Още от Свят