Нов данък за такситата от 400 до 1000 лв. годишно

Нов данък за такситата от 400 до 1000 лв. годишно

С нов алтернативен данък от 400 до 1000 лв. годишно да се облагат такситата от следващата година, предлагат председателят на парламентарната комисия по бюджет и финанси Менда Стоянова от ГЕРБ и група депутати.. Налогът ще се дължи за всеки отделен автомобил, с който се извършва превоз на пътници. 

Решението за размера на новия данък ще се взима от Общинския съвет, предвиждат внесени от народните представителите промени в Закона за местните данъци и такси.

Данъкът, който ще е по подобие на патентното облагане, ще се плаща и от лица, които извършват дейността от името на регистриран превозвач, но за своя сметка.

Налогът е годишен, ще се декларира и ще се внася до края на май всяка година по сметка на общината, която е издала разрешението за дейността.

Едновременно с това се променя Законът за автомобилните превози, с който се уреждат разрешенията за извършване на таксиметров превоз.

Срокът на разрешенията става едногодишен. Предвиден е преходен период за издадените до влизане в сила разрешения за таксиметров превоз. Те ще запазят действието си за срока, за който са издадени, но не по-късно от 31 декември 2016 г., предвиждат промените.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Одобрявате ли новия правителствен план за справяне с Covid?