Нов ден, нов чат Узунов–Бобоков от прокуратурата

Гешев обяви, че докато е главен прокурор, нямало да има недосегаеми

Пламен Бобоков и Пламен Узунов.

Конфликтът между президентския съветник и бивш вътрешен министър Пламен Узунов, бизнесмена Пламен Бобоков и прокуратурата продължава с пълна сила. Във вторник сутрин държавното обвинение публикува нова порция чатове между двамата, изтеглени от телефона на предприемача. Бобоков е с повдигнати обвинения за търговия с влияние. Отделно от това бе привлечен към отговорност за участие в престъпна група заедно с брат си Атанас, бившия зам.-министър на екологията Красимир Живков и още трима души. Разследващите твърдят, че те са участвали в схема, чрез която опасните отпадъци от завода за акумулатори на Бобокови "Монбат" не са били обезвреждани.

Узунов не е обвиняем, но прокуратурата заяви, че разследва действията му, както и тези на бившия окръжен прокурор на Русе Николай Николов, който пък си е писал с Бобоков в опит да гарантира презибирането си на поста. Бизнесменът признава, че се е опитал да лобира в полза на Николов неуспешно, но твърди, че това не е търговия с влияение. Той казва, че всички назначения в Русе минавали през областния координатор на ГЕРБ Пламен Нунев.

"Радев призова за противодействие на корупцията"

"До колкото си спомням президентът призова да се предприемат активни действия за противодействие на корупцията, респективно търговията с влияние. Аз мисля, че за всички български граждани е много ясно, че българската прокуратура, докато аз съм главен прокурор, няма да прави компрoмиси и няма да има недосегаеми", каза по-късно Иван Гешев.

Добави, че разграничителната линия щяла да е дали се нарушава законът. "Това е единственото нещо, с което ще се съобразява прокуратурата. Ние няма да съобразяваме действията си с политическите последствия – те са проблем на политиците. И ако искат да няма последствия, да бъдат така добри да си правят правилния кадрови подбор и да спазват закона", добави той.

"Аз съм висш административен ръководител на прокуратурата. Тоест аз управля...уф.. така да кажа - набелязвам целите и политиките в общ план.Аз не взимам решения по конкретни досъдебни производства", каза Гешев в отговор на въпрос дали на Узунов ще бъдат повдигнати обвинения.

Шеги и закачки

След като обясни, че не се меси в конкретни досъдебни производства, Гешев реши сам да се обори и да изкаже позицията си под формата на шега, уж грешка на езика:

"Дали съветникът на президента по правни въпроси, корупция и лобизъм. Извинявайте, мисля, че грешка допуснах. Лапсус. Не, да се поправа. Дали секретарят по правни въпроси и антикорупция на президента. Още веднъж се извинявам за неправилното определяне на длъжността му".

След "лапсуса" Гешев все пак довърши мисълта си – това дали Пламен Узунов ще бъде привлечен като обвиняем зависело от конкретния наблюдаващите прокурори. "Както председателят на Върховния касационен съд, така и главният прокурор нямат право да се намесват в конкретни производства, респективно върху дела", каза той, след като на практика изказа мнението си по конкретното производство.

"Другият въпрос е от кадрови и морален аспект. Този въпрос също не е към мене", каза Гешев по адрес на Узунов, прехвърляйки въпроса към президента Румен Радев.

"Проблемите към прокуратурата, които касаят прокуратурата, на мен са ми ясни и взимам мерки. Смятам адекватни за ситуацията", каза Гешев и добави, че в момента тече проверка на дейността за последните 3 години на намесения в скандала бивш окръжен прокурор на Русе Николай Николов.

"Това са проблемите на прокуратурата. Кадровите проблеми на Министерския съвет, на Президентството, въпроси с морален интегритет или някви други, са въпроси на други институции", добави той.

"Показваме мрежа от зависимости"

Гешев каза още, че прокуратурата показвала "разследванията, за да няма внушения на политическа или олигархична основа".

"Ние показваме мрежата от зависимости – политически на всички нива. Компромиси няма да има за никого. Не могат да се правят компромиси за това, че един е част от президентството, а друг е част от МС. След като може да бъде разпитан премиерът, министър и т.н., защо да не може да бъде разпитан съветник на президента", каза още той визирайки разпитите на Бойко Борисов, Владислав Горанов и Менда Стоянова, за които обаче се разбра постфактум със съобщение на прокуратурата.

По думите му мрежата била заплетена. "Сигурен съм, че прокуратурата ще направи всичко възможно тя да се разплете. Това е като свински черва. Кой може да предвиди обвиняемият Бобоков с кого говори по телефона и какво крие. Въпросът е, че нас не ни интересува кой какво коментира, кой какво говори, коя медия от кого е зависима. Колкото повече работим, толкова повече ще излиза от мрежата от зависимости", добави главният прокурор.  

Всеки ден чатове

Чрез публикуваните досега чатове прокуратурата се опитва да докаже, че Бобоков е търсил съдействието на Узунов във връзка с руснак, чиято молба за гражданство била отхвърлена, изпратил му е молба за заличаване на криминална регистрация на негов приятел сириец и искал да разбере кой е собственикът на луксозни коли. И двамата отричат.

Узунов пък му изпратил решение на Върховния администативен съд, преди то да бъде публикувано. Въпросното решение е по казуса с либийския танкер "Бадр". Плавателният съд бе задържан на бургаското пристанище преди две години, което предизвика напрежение и международен скандал.

Проблемът е, че решението е изпратено още преди да бъде подписано от съдиите и преди да бъде обявено публично. Съдии по делото са Ваня Анчева, Даниела Мавродиева и Калина Арнаудова. Делото беше заведено по жалба на либийската държавна компания "Либиан Навигейтър", която твърди, че арестът на кораба е незаконен. Прокуратурата подкрепи жалбата на либийците по това дело.

Новите чатове бяха публикувани часове, след като в интервю пред бТВ Узунов заяви, че нямал познати във ВАС и не помни кой му е изпратил решението. Обясни, че при скандала с "Бадр" в президентството бил сформиран екип, защото имало реална опасност България да бъде обявена за пиратска страна, а президентът бил търсен активно от либийска страна.

https://www.mediapool.bg/gal/90/orig_6e0632db5df4736771cca6617a9cf3cd.jpg

Узунов и Бобоков са си говорили за танкера в рамките на шест месеца, твърди пък прокураутрата. Разговорите са започнали веднага след образуване на делото във ВАС. То е по жалба срещу задържането на танкера.

В края на юли 2018 г. Узунов написал на Бобоков: "Чакам номерчето", а бизнесменът му е върнал информация за делото. Заседание по делото е било насрочено за 27 ноември 2018 г. Месец по-късно Узунов изпраща на Бобоковокончателния текст на решението, преди то да е подписано от съдебния състав. Самият съдебен акт е публикуван на 2 януари 2019 г.

"Експертизата на мобилните устройства, ползвани от П.Б., установява, че с "Prezident-Pl. Uzunov" са разменени общо 61 файла, част от които
съдържат и горецитираната информация за съдебни дела и решения по тях
", пишат от прокуратурата. В опит да опровергаят твърденията на Узунов, че с Бобоков са имали само служебни контакти, разследващите казват, че двамата са имали и множество лични срещи.

https://www.mediapool.bg/gal/90/orig_20b0d5ceb7be675ab795fcb5ec42ecb3.jpg

Защо мълчите за разпитите на Борисов, Горанов и Менда?

След втората порция чатове, публикувани в понеделник, президентът Румен Радев излезе с позиция, в която заяви, че прокуратурата цитира избирателно реплики и ги вади от контекст.

"Подобен подбор създава предпоставки за различни внушения и интерпретации, които не отразяват обективната картина. Този подход буди безпокойство за целите на избирателно огласяваната информация", написа държавният глава.

Той намекна и че прокуратурата се позовава на високия обществен интерес към някое дело, за да публикува доказателства, само когато това ѝ е изгодно.

"Тиражирането на тази комуникация, мотивирано с "висок обществен интерес", повдига въпроса колко по-нисък е общественият интерес при проведените в пълна медийна тишина разпити на министър-председателя, министъра на финансите и народен представител по данни за корупция в особено големи размери", написа той.

Премиерът Бойко Борисов, финансовият министър Владислав Горанов и шефкат ана бюджетната комисия в парламента са били привикани като свидетели по разследването срещу хазартния бос Васил Божков. Прокуратурата съобщи за разпитите в понеделник, но не даде никакви подробности.

Споделяне

Още по темата

Още от България