Нов десноцентристки съюз в Румъния

Нов десноцентристки съюз в Румъния

Лидерите на три десноцентристки партии подписаха протокол за създаване на съюз Дясна Румъния с оглед на предстоящите на 9 декември парламентарни избори, съобщават медиите в Букурещ. Документа са подписали лидерите на опозиционната Демократично-либерална партия (ДЛП) Василе Блага, на новосъздадената Гражданска сила Михай Ръзван Унгуряну и на извънпарламентарната Националноселска християнска и демократическа партия Аурелиан Павелеску.

В. "Ромъния либера", цитиран от БТА, пише, че лидерите на опозицията залагат на критериите за честност при издигането на кандидати за народни представители. Съюзът Дясна Румъния е изготвил етичен код с 12 критерии, на които трябва да отговарят кандидат-депутатите, като условията са формулирани от комисия, начело с евродепутатката от ДЛП Моника Маковей. Като министър на правосъдието в периода декември 2004 г. - април 2007 г. Маковей положи основите на съдебната реформа и борбата с корупцията в Румъния и има много добра репутация в европейските среди.

Критериите изискват кандидатите да не са били осъждани, разследвани или задържани по обвинения в корупция; да не са влизали в обсега на внимание на Националната агенция по прозрачност за конфликт на интереси; да не са сътрудничили на бившата политическа полиция от комунистическо време Секуритате; да не са променяли многократно партийната си принадлежност и др., пише "Евениментул зилей".

До края на септември формациите, които съставляват десноцентристкия съюз, ще изготвят в окончателна форма своята програмна платформа и програма за управление. В съюза Дясна Румъния ще се включи още една партия - Нова република, но процедурата ѝ по регистриране в съда още не е приключила, посочва "Ромъния либера".

Споделяне

Още от Балкани