Нов директор на задлъжнялото ВиК-Добрич

Затъналото в дългове дружество ВиК-Добрич има нов директор. Това е Радослав Русев. Смяната става само след като в края на септември за шеф беше назначен Юлиян Иванов, който обаче се оказа осъждан за кражба на 20 кв. м тръби.

Радослав Русев ще изпълнява оздравителната програма на “Водоснабдяване и канализация“ . Добрич, съобщи Министерството на регионалното развитие, което е принципал на дружеството. Русев е участвал в разработването на плана за оздравяване на дружеството.

Оздравителната програма беше подготвена от кризисен щаб. Той беше създаден на 18 септември след като “Енерго-Про” дръпна шалтера заради дългове от над 5 млн. лв. Оздравителната програма трябва да помогне за възстановяването на дружеството, е посочено в съобщението на регионалното министерство.

Договорът с досегашния управител Юлиан Иванов е прекратен по взаимно съгласие между него и Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Промяната в ръководството на предприятието ще доведе до по-бързото и резултатно прилагане на програмата за неговото оздравяване, е мнението и на двете страни.

Няколко дни след назначаването на Юлиан Иванов за шеф на ВиК-Добрич в края на септември стана ясно, че той е осъждан за кражба на 20 кв.м тръби. Тази информация Иванов е бил скрил от министъра на регионалното развитие Лиляна Павлова. Той дойде от “Топлофикация – София”, където беше в звеното за инвеститорски контрол.

През септември “Енерго-Про” спря тока на ВиК Добрич заради натрупани дългове за над 5 млн. лв., от които повече от 3.7 млн. лв. бяха стари задължения. Така на 13 септември три обекта на ВиК Добрич останаха за цяло денонощие без ток, а за 18 и 20 септември бяха насрочени следващите дръпвания на шалтера.

Действията на "Енерго-Про" тогава ядосаха министър Павлова, която обясни, че не може дружеството така да тероризира гражданите и го заплаши с даване на прокурор.

След това обаче Министерството на регионалното развитие преведе по сметката на “Енерго-Про” половината от дължимата сума, а остатъкът от борча беше договорен да се плати в следващите пет месеца.

От "Енерго-Про" заявиха тогава, че водното дружество трябва да заплаща в срок както вноските по разсрочването, така и бъдещите си текущи задължения за консумирана електроенергия.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Одобрявате ли промяната в стратегията на ваксинацията срещу Covid?