Нов договор с “Газпром“ евентуално от 2013 г.

Преговорите с “Газпром“ няма да приключат преди средата на 2011 г. и най-вероятно новият договор на “Булгаргаз“ пряко с руския монополист или с търговската му фирма “Газпромекспорт“ ще влезе в сила от 2013 г. Това съобщи пред журналисти във вторник изпълнителният директор на българския обществен доставчик Димитър Гогов.

Той призна, че в момента няма напредък в разговорите с “Газпром“, тъй като руснаците продължават да са против някои от предложенията на българската страна за промяна на клаузите.

В момента “Булгаргаз“ внася руски газ по договори с трима контролирани от “Газпром“ доставчика. “Овергаз“ има два контракта, единият за около 1 млрд. куб. м изтича в края на 2010 г., а вторият - в края на 2012 г. С “Винтерсхал“ и “Газпромекспорт“, която обаче внася много малки обеми, поетапно договорите също изтичат в края на 2012 г.

С подписаното в средата на юли споразумение между българския и руския енергийни министри Трайчо Трайков и Сергей Шматко бе обявен “краят на посредниците“ и сключването на директен договор между “Булгаргаз“ и “Газпромекспорт“, който да започне да действа от 30 юни 2011 г.

Сега обаче Гогов съобщи, че руснаците по-скоро искали първо да изтекат всички договори със сегашните доставчици, за да са защитени техните интереси. Така по думите му, след като в края на тази година изтече договорът с “Овергаз“ за 1 млрд. куб. м, очакванията са тези количества да се поемат от “Газпромекспорт“ и така постепенно техните доставки да се разширяват допълвани с обемите от изтекли контракти.

Все пак ситуацията остава доста мъглява и несигурна, като се има предвид, че “Овергаз“ заяви преди време, че възнамерява след приключването на единия ѝ договор с “Булгаргаз“ да атакува директно газовия пазар, привличайки стопански клиенти. Явно частната компания вече работи по тази стратегия, защото две-три от газоразпределителните дружества, които досега са били клиенти на “Булгаргаз“, са се отказали от услугите на държавния снабдител през следващата година, стана ясно от думите на Димитър Гогов.

Той каза още, че в момента се правят изчисления за заявките през следващата година, но по предварителни данни се очертава ръст на газовото потребление между 2 и 5 на сто.

Дружеството имаше намерение от началото на 2011 г. да предложи на своите клиенти нови клаузи в договорите, с които да се прецизират техните заявки и евентуално да има санкции при превишаване на поисканите количества или при намаляването. Това обаче се отлага във времето, тъй като няма как да се въведе за стопанските потребители преди да се постигне подобна договореност с “Газпром“.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Какво очаквате да свърши служебното правителство?