Нов доставчик на ток имат вече 1/4 от малките фирми в Североизточна България

Нов доставчик на ток имат вече 1/4 от малките фирми в Североизточна България

26 на сто от малките небитови клиенти на "Енерго-Про Продажби" вече са избрали друг доставчик на електроенергия на свободния пазар, съобщиха в четвъртък от дружеството, снабдяващо Североизточна България.

Миналото лято всички фирми, снабдяващи се на ниско напрежение, бяха принудени да изберат търговец на ток, но им бе даден преходен период до края на юни 2021 г. Дотогава онези от тях, които не са си избрали доставчик, бяха оставени при досегашните си обществени снабдители, но с типов договор. Реално цените им останаха същите и дори за някои клиенти леко поевтиняха, но от 1 юли ако нямат договор с търговец, ще отидат на доставчик последна инстанция, където токът е двойно и повече по-скъп.

От "Енерго-Про" заявиха, че за да не се случи това отново са започнали информационна кампания сред клиентите си, които още не са избрали търговец на ток. Те ще бъдат предупредени чрез уведомителни писма по имейла, че трябва да сторят това.

На платформа, разработена от Комисията за енергийно и водно регулиране, клиентите могат да си въведат параметрите на потреблението и да сравнят офертите, които се предлагат от лицензираните 30 търговци и да направят информиран избор.

Преди две седмици от доставчика на ток в Югоизточна България – ЕВН, предложиха да се направи законодателна промяна, която да позволи продължаване на действието на типовите договори за доставка на ток, за да не бъдат неприятно изненадани с огромни сметки потребителите, които до края на юни 2021 г. още не разбрали, че трябва да си сменят доставчика, или не са направили това. Според бизнес организациите обаче преходният период за излизането на свободния пазар е достатъчен и са против удължаването му под каквато и да било форма.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?