Нов двулентов път ще свързва Царево с Резово до края на 2012 г.

Ремонтът на пътя между Царево и Резово ще приключи до края на тази година, каза финансовият министър Симеон Дянков по време на първа копка на рехабилитацията на 16-километровата отсечка от Ахтопол до Резово.

"Това, по което се движих насам от Царево до Ахтопол, не прилича на път. Не бях идвал тук от години, но се удивих от видяното. Повече прилича на коларски път", възмути се финансовият министър.

"Плановете ни са от Царево до Резово да стане еднa хубава двулентова отсечка. Тя ще свързва едни от най-хубавите места по нашето Черноморие. Имаме финансовите възможности да постигнем това. До края на годината всичко трябва да е приключило. Даваме пари и за нови археологически разкопки, така до есента ще поздравим не само с нов път, но и с нова визия за туризма тук", допълни Дянков, цитиран от “БургасНюз”.

Стойността на ремонта е малко над 3.3 млн. лева без ДДС, като срокът за изпълнение е 2 месеца. Строител е “Бургаспътстрой” АД, част от “Холдинг Пътища” на Васил Божков.

Пътят ще бъде с изцяло нова асфалтова настилка, ще бъдат подменени всички еластични огради, вертикалната и хоризонталната маркировка, ще се оправят съоръженията на трите реки, над които минава пътят. След него от септември може да започне и ремонт на пътя Царево – Ахтопол.

"Днес е един знаменателен ден за този район. Този път не е пипан повече от 20 години. Можем да поздравим администрацията на Царево, защото убедиха правителството да отпусне пари за този проект. Пожелавам успех на строителите и да свършат в срок", каза областният управител на област Бургас Константин Гребенаров.

Дянков не пропусна да коментира и археологическите открития в Сарафово. "Това лято там ще бъде построена буна, която ще пази археологическите разкопки, а от друга страна ще се трупа пясък, така ще стане един още по-хубав плаж. С Димитър Николов вече изчислявахме колко да е голяма буната. Следващата пролет сме запланували да се направят още 10 буни, не само с цел археология, но и за да станат още по-хубави нашите плажове", обясни Дянков.

Споделяне

Още от Бизнес