Нов екопротест заради мълчанието на властта за проблемите с планините

Природодащитниците искат среща с управляващите за "Пирин", "Рила" и "Витоша"

Снимка: БГНЕС (архив)

Национален протест в защита на трите най-ценни парка на България – "Витоша", "Пирин" и "Рила" свиква идния четвъртък – 26 ноември, коалицията от неправителствени организации и граждански групи "За да остане природа в България", след като управляващите останаха безмълвни по повдигнатите проблеми и пасуват за поставените при предишния протест на 11 ноември искания.

Те са за незабавно спиране на стоежите на Витоша и Пирин, уволнението на директорите на трите пака, връщането на техните проекти на нови планове за управление за преработка, за да гарантират наистина опозване на околната среда, и всички строежи от концесията в Национален парк "Пирин" да бъдат актувани като държавна собственост, както изисква законът и да се спрат по-нататъшни продажби от концесионера, както се случи с лифтовете на Шилигарника и Платото.

"До този момент нито една от компетентните институции в лицето на министерствата на земеделието, околната среда и регионалното развитие не реагира на поставените искания", посочват екозащитниците.

Те са написали отворено писмо до премиера Бойко Борисов с исканията си да се вземат спешни мерки за защита на трите парка, което е препратено и до президента Росен Плевнелиев, председателя на Народното събрание Цецка Цачева и главния прокурор Сотир Цацаров. Според организацията, ако това не стане, има голяма опасност да загубим емблематични защитени територии на България.

От "За да остане природа..." припомнят, че в Природен парк "Витоша" незаконно в началото на ноември бяха разорани площи, залесени от доброволци с фиданки по оперативната програма "Околна среда", които съвпадат с план за разширение на ски съоръженията около Алеко, отменен от Върховния административен съд и Министерство на околната среда и водите.

"В Национален парк "Пирин" се строи лифт извън концесионния договор за ски зона Банско и извън плана за управление на парка, с което една офшорна компания, която не е концесионер, е на път да придобие вещни права во веки веков в изключителна държавна собственост", обръщат внимание за пореден път природозащитниците.

Проектите на плановете за управление на националните паркове Пирин, Рила и Природен парк Витоша и режимите, които предвиждат, поставят под заплаха бъдещето на трите защитени територии. Адекватна реакция от институциите, отговорни за тяхното опазване, липсва, възмущава се организацият.

Тя припомня, че е изпълнила всички законови действия, и е изразила експертните си мнения по управлението на най-ценната защитена природа на България като сигнали, работни срещи, писма и становища до институциите, както и са призовали към действия тези, които са пряко отговорни. Стотици граждани също са изпратили становища за проектите на планове за управление.

Природозащитниците настояват и за спешна среща за спасяването на последните кътчета незастроена и запазена природа в България. Те очакват ясни гаранции, че ще се провежда политика на отговорно отношение към природното наследство и перспективите за развитието на качествен туристически продукт, основан на едно автентично природно и културно наследство и събудени за предприемачество местни общности, заключава съобщението.

Споделяне

Още по темата

Още от България